Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışma ziyareti için Türkiye'ye gelen Irak Başbakanı Haydar El-İbadi ile baş başa, heyetler arası görüşme ve çalışma yemeğinin ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Açıklamasında, "Irak'ın toprak bütünlüğüne ülkemizin verdiği önem, siyasi bütünlüğüne ülkemizin verdiği önem, siyasi birliğine aynı şekilde verdiği önem, egemenliğine atfettiğimiz önemi bir kez daha burada teyit etmek isterim" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Mayıs'ta Irak'ta gerçekleşen seçimlerin ülke halkı ve tüm bölge için hayırlı olması temennisinde bulundu.

"Türkiye, tüm Iraklı kardeşlerinin yanındadır"

Seçim sonrası sürecin ülkedeki tüm kesimleri kucaklayan ve Irak halkının ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilecek bir hükûmet kurulmasıyla neticelenmesini temenni ettiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye bu süreçte hiçbir ayrım yapmadan, tüm Iraklı kardeşlerinin yanındadır. İkili ilişkilerimizi daha da derinleştirmek, başta güvenlik ve ekonomi olmak üzere kritik alanlarda iş birliğimizi geliştirmek üzere kurulacak yeni hükümetle hazırız." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayında Irak'ta başlayan protesto gösterilerinin bazı çevrelerce suiistimal edildiğini söyleyerek, "Şiddet asla bir hak arama yöntemi değildir. Türkiye olarak şiddet olaylarını asla tasvip etmiyoruz. Bu noktada kaygılarımızı ve Irak'ın huzuruna verdiğimiz desteği tekrar kardeşim El-İbadi'ye özellikle ifade etmek isterim." dedi.

"Irak'ın yeniden imarı konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının devamında, Irak Hükûmeti'nin önce DEAŞ, ardından da gayrimeşru referanduma karşı oldukça başarılı bir imtihan verdiğine dikkat çekerek, yeni dönemde Irak halkının acil ihtiyaç ve taleplerinin karşılanmasına yönelik adımların atılması önem arz ettiğini belirtti.

Bu konuda Türkiye olarak her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarih boyunca ülkemiz, en zor zamanlarında din, dil, mezhep ayrımı gözetmeksizin Irak halkının yanında olmuştur. Irak'ın sıkıntısı bizim de sıkıntımızdır. Ülkenin yeniden imarı konusunda da üzerimize düşeni yapmaya hazırız, bu tavrımızı da aziz kardeşime ifade ettim." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Başbakanı El-İbadi'yle iki ülke arasındaki ikinci sınır kapısının önemine değindiklerini bildirerek, "Açılacak sınır kapısı hem Irak'ın, hem de ülkemizin faydasına olacaktır. İnşallah bu konuda gereken adımları atacağımıza inanıyorum." dedi.

"PKK'nın Irak'tan tamamen temizlenmesi istikametinde görüş birliğine vardık"

Ayrıca, gerek Musul, gerekse Basra'daki başkonsolosluklarını da yeniden faaliyete geçirme konusunu Irak Başbakanı El-İbadi ile görüştüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Görüşmelerimizde ayrıca terörle mücadele konusunu da etraflıca ele alma fırsatı bulduk. Bu alanda tam iş birliği içinde olma konusunda mutabık kaldık. Türkiye olarak terör örgütleri arasında ayrım yapmadık, yapmıyoruz. DEAŞ'lı canilerle PKK'lı katiller arasında bizim nazarımızda bir fark yoktur. Her ikisi de kundaktaki bebekleri, sivilleri, yaşlıları katletmekten çekinmeyen vahşi yapılardır. Bu örgütleri ve uzantılarını bölgemizden kazımakta kararlıyız. Başta DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelede Irak ile dayanışma içinde olmayı sürdüreceğiz. PKK terör örgütüyle mücadelede Irak tarafından beklentilerimizi aktardım. PKK'nın Irak'tan tamamen temizlenmesi istikametinde çabalarımızı artırma hususunda görüş birliğine vardık."

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının devamında Irak Türkmenleri ile ilgili olarak da şunları kaydetti: "Türkmen kardeşlerimizin meselelerini de kendilerine ifade ettim. Türkmenlerin özellikle Kerkük'te maruz kaldıkları saldırılara değinerek, kardeşlerimizin güvenliğinin sağlanmasının önemini burada da ifade ediyorum. Kerkük'te vilayetin yapısına uygun bir yönetim ve güvenlik mimarisi tesis edilmesinin Kerkük'te barışa katkı sağlayacağına inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ekonomik ilişkilerin de görüşmelerde öne çıkan bir diğer konu başlığı olduğunu ifade ederek, "Şu anda 2017 itibariyle aramızda yaklaşık 11 milyar dolarlık bir ticaret hacmi söz konusu. Tabii biz bunu Türkiye-Irak arasında yeterli bulmuyoruz. Bunu daha da artırmak suretiyle Türkiye ve Irak'ın kendine yakışan bir ticaret hacmine sahip olması beklentimizdir" değerlendirmelerini yaptı.

Açıklamasında, "Türkiye ile Irak'ın kaderleri aynıdır. Irak'ın güvenlik, refah ve istikrarı, Türkiye'nin güvenlik, refah ve istikrarıdır." ifadelerine yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlayışla dost ve kardeş ülke Irak ile ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için temasların her konuda, her düzeyde sürdürüleceğini belirtti.

Su sorunu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Irak arasındaki en önemli sorunlardan bir tanesinin, Irak'taki su ve enerji sorunu olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Bu konuda görüşmelerimizi detaylandırdık ve ilgili bakanlarımızı bu noktada görevlendirdik. Şu anda da yine yukarıda arkadaşlarımız görüşmelerini yapıyorlar. Ve daha sonra da bölgeye gitmek suretiyle bölgede ne gibi adımlar enerjide atılması gerekiyor, suda ne gibi adımlar atılması gerekiyor, bunları zaten suda atılması gereken adımlar noktasında nedir biliyoruz, ama enerjiyle ilgili ne gibi adımlar atarız, bunları da aramızda konuşma fırsatımız oldu. Şu anda da bakan arkadaşlarımız yine ikili olarak birbirleriyle bu konuyu görüşüyorlar."

Irak Başbakanı el-İbadi: Saldırıların önlenmesi konusunda türkiye ile birlikteyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra söz alan Irak Başbakanı Haydar El-İbadi de görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve pekiştirilmesi amacıyla güvenlik, tarım, enerji ve yatırımların yanı sıra kültürel, sanayi ve ticaret konularının ele alındığını kaydetti.

Güvenlik meselesinde ve sınırın güvenliği konusunda hemfikir olduklarını belirten El-İbadi, "Hiçbir zaman Irak topraklarının Türkiye'ye karşı veya herhangi bir komşumuza karşı bir mekân olmasını istemeyiz. Hiçbir örgütün burada yuvalanmasını istemeyiz ve buna karşıyız. Özellikle Irak'ın kuzeyinden biz bunun karşısındayız. Sınırın güvenliği konusunda, sınırların korunması ve Türkiye'ye saldırıların önlenmesi konusunda Türkiye ile birlikteyiz." dedi.

Türkiye'deki şirketlere Irak'ta yatırım yapma çağrısında bulunan El-İbadi, "Bütün Irak illerinde, tekrar Basra'da ve Musul'da Türkiye başkonsoloslukları açılacaktır ve yatırımların, kültürel, siyasi ve sosyal alandaki ilişkilerin daha da gelişmesi için bir vesile olacaktır." şeklinde konuştu. (İLKHA)