Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılına ait hanehalkı bütçe araştırması verilerini açıkladı. Buna göre, geçen yılın sonuçlarına göre; toplam tüketim harcamasının yüzde 19,7'sini gıda ve alkolsüz içecekler oluşturdu.
Gıda ve alkolsüz içeceklere yapılan harcamalarda en büyük payı yüzde 22,4 ile et, balık ve deniz ürünleri alırken, bunu yüzde 17,9 ile ekmek ve tahıllar, yüzde 15,1 ile sebzeler, yüzde 13,4 ile süt, peynir ve yumurta izledi. En düşük paya sahip harcama grupları ise, yüzde 2,2 ile diğer gıda ürünleri, yüzde 3,1 ile kahve, çay ve kakao, yüzde 3,6 ile alkolsüz içecekler olarak sıralandı.
Araştırma sonuçlarına göre, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik gelir dilimindeki haneler toplam tüketim harcamaları içinde gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 28,6 pay ayırırken; en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik gelir dilimindeki haneler yüzde 14,6 pay ayırdı.
En düşük gelire sahip yüzde 20'lik gelir dilimindeki hanelerin gıda harcamalarının yüzde 20,1'ini ekmek ve tahıllar, yüzde 18'ini et, balık ve deniz ürünleri, yüzde 17,8'ini ise sebzeler oluşturdu. En yüksek gelire sahip yüzde 20'lik gelir dilimindeki hanelerin gıda harcamalarının yüzde 26,5'ini et, balık ve deniz ürünleri, yüzde 15,8'ini ekmek ve tahıllar, yüzde 13'ünü sebzeler oluşturdu. (İLKHA)