Hac farizası hakkında açıklamalarda bulunan Bingöl İl Müftüsü Muharrem Genç, haccın belirli bir zaman diliminde sevabını Allah'tan umarak ve Allah'ın rızasını kazanmak için yapılan vahye dayalı bir ibadet olduğunu söyledi.

Haccın turistik bir gezi olmadığını ifade eden Müftü Genç, hacıların maneviyatla dolu bir şekilde dönmesi gerektiğini vurguladı.

Haccın İslam'ın 5 ana temel ibadetlerinden biri olduğunu belirten Genç, "Hac farizasını yerine getiren kişi zengin olduğundan zekât da vermesi gerektiği için 5 ana temeli de yerine getirmiş olur. Onlar: Kelime-i şahadet, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. Onun için bu beş esası tamamlayan kardeşlerimi kutluyorum ve tebrik ediyorum." dedi. 

"Hac ibadetini yaparak maneviyatla dolmuş Allah'ın rızasını kazanmış olarak dönmek lazım"

Hac kuralarında ismi çıkan kadın ve erkeklerin kutsal bölgelere gitmeye başladığını söyleyen Genç, "Hacca gidecek olan kardeşlerimiz gerek Diyanet İşleri Başkanlığı vasıtasıyla gerekse diğer şirketlerimiz vasıtasıyla Hac ibadetini yaparak memleketlerine maneviyatla dolmuş bir şekilde ve cenabı Allah'a yaklaşmış bir şekilde dönmek nasip olur. Hac ibadetini yapabilmek için kişinin zengin olması lazım, sıhhati yerinde olması lazım ve engeli olmaması lazım." diye konuştu.

"Hacılar Mekke, Medine'deki kutsal bölgeleri ziyaret ederek haclarını ifa etmiş olurlar"

Haccın ifasıyla ilgili bilgiler paylaşan Genç, "Hacca gidenler Öncelikle Mekke-i Mükerreme'de haclarını ifa eder, Arafatı ziyaret ederler. Kâbe'de Arafat'ta vakfesini yaparlar. Kâbe-i ziyaret ederler sonra diledikleri kadar Umre ibadetini yaparlar. Tavaflarını yaparlar, Kur'an-ı Kerim okurlar ve Efendimizi (as), Medine-i Münevvere'yi ziyaret ederler.  Hem Mekke hem Medine'de bulunan kutsal bölgeleri ziyaret ederek haclarını bu şekilde ifa etmiş olurlar. Hacıların huzurlu bir yolculuk yaparak ibadetlerini yapıp ve sağlık ve afiyet içerisinde dönmeyi Cenabı Allah nasip etsin. Hac ibadeti belirli bir zamanda yapılır, Kurban Bayramı zamanında yapılır.  Zilkade Zilhicce ayı içerisinde takip edilir. 9, 11, 12 Arafat Vakfe ve Bayram yapılır." şeklinde konuştu. 

"Hac bir ibadettir"

"Hac ile ilgili neden hacca gidiyor, umreye niye gidiliyor, fakirlere dağıtılsın gibi sözler kulağımıza geliyor." diyen Genç şunları söyledi: "Bu bir ibadettir değerli kardeşlerim.  Müslüman, aynı zamanda hac için, Cenabı Allah'ın rızası için ibadetini yapar malını sarf eder; aynı zamanda da hiçbir ideolojide ve inançta olmayan, hiçbir insani sistemde olmayan, sosyal bir ibadet ve aynı zamanda Cenabı Allah rızasını kazanmak için yaptığımız zekât ibadeti de aynıdır.  Malının 40'ta birini hesap ederek yüzde 2,5 zekât olarak verir hiçbir ideolojide bu yoktur. Müslüman gerekirse, Allah'ın yolunda malını sarf eder, gerekirse ibadet içinde sarf eder."

"Hac ibadeti bir turistik bir gezi değildir"

Haccın turistik bir gezi olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Genç, "Hac ibadeti bir turistik ibadet değildir. Orası turistik olarak gidip içip, zevkimiz bakıp, kafamızı dinlemek için gideceğimiz kuralı olmayan bir ibadet değildir. Bir ziyaret değildir. Hac tamamen vahye dayalıdır, belirli aylar içerisinde yapılır. Ayeti kerimesinde olduğu gibi sevabını Allah'tan talep ederek rızası için yapmış olduğumuz ibadettir." dedi.

Hac ibadetini ifa eden kişilerin yeni doğmuş gibi günahsız olarak evine döndüğünü ifade eden Genç, konuşmasını şöyle tamamladı: "Geçmiş günahlarımızın tamamı affedilir hadis-i şerifinde yerini bulduğu gibi bu bir ibadettir. Bu sulandırılacak bir ibadettir. İslam hem dünyayı hem ahireti hem de sosyal yardımlaşmayı kurban da olduğu gibi zekâtta olduğu gibi baş başa götüren ve dünya ve ahireti temin eden, huzuru temin eden önemli bir dindir." (Nihat Kanat-İLKHA)