Adıyaman merkezde ikamet eden vatandaşlar, kiralık ev bulmak için sokak sokak, emlakçı emlakçı gezmelerine rağmen kiralık ev bulamadıklarını ifade ediyor.
Sanayii bakımından gelişmemiş olan Adıyaman'da işsizlik ile birlikte ev kiralarının da geçen yıla oranla yüzde 30 ile 40 arasında artış göstermiş olması vatandaşları daha da sıkıntı yaşamasına neden oluyor.
Son zamanlarda gıda ile birlikte inşaat sektöründe de çok ciddi oranda yapılan zamlar, yeni yapılan binaların maliyetini artmış olması ve bununla birlikte inşaat sektöründe de bir duraklama yaşanmıştır.
Konuya ilişkin İLKHA'ya konuşan emlakçılar, kiralık ev sıkıntısının Adıyaman'da çok ciddi bir sorun olduğuna vurgu yaptılar.
"Ev fiyatları da cep yakıyor"
Emlakçı esnafı Ahmet Türk, "Artan faiz oranları, ekonominin kötü gidişatı nedeni ile inşaat durma noktasına gelmiştir. Şu anda Adıyaman'da inşaatlar yapılıyor. Vatandaşlar inşaat işine girişmek istemiyor, çünkü ucu belli olmayan bir yola girecekleri için kendilerini riske atmak istemiyorlar. Bu nedenlerden dolayı vatandaş mağduriyet yaşıyor, kiralık ev bulmakta zorlanıyorlar. Var olan ev fiyatları da cep yakıyor. Ev kiraları çok yüksek olduğu için vatandaşlar ev kiralamakta sıkıntılar yaşıyor." dedi.
"Adıyaman'a para akışı yok"
Adıyaman'ın ekonomik anlamda çok ciddi sıkıntılar yaşadığını bu sıkıntılarında vatandaşların normal günlük hayatlarını da etkilediğinin altını çizen Emlakçı Mahmut Özkan ise konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"Adıyaman'ın temel sorunu ekonomik sebeplerdir. Gerek sanayinin yerleşmemiş olması, gerekse tarımının mevcut sistem ile tamamen dışlanması, Adıyaman'a giren para akışının olmaması işsizlik ve ikamet ile beraber konut sorununu da beraberinde getiriyor. Adıyaman'da aylarca gezen vatandaş kiralamak için bir ev bulamıyor. Satılık ev var ama kiralık ev yoktur. Vatandaşta para olmadığı için ev alma şansıda tamamen ortadan kalkmış oluyor."
"Tarıma katkı sunulmalıdır"
"Adıyaman'a para iki kesim ile giriyordu." diyen Özkan, "Bunlardan biri tütüncülüktür. Bu aynı zaman da insanların kırsal da kendiişlerini kurması ile yaptığı çalışmalar ile olurdu. Ne hikmet ise Adıyaman'da üretilen ve tamamı ile zehir olmasına rağmen, bugün sigara olayı tamamen ABD ve Avrupa ülkelerine hizmet edilecek bir konuma getirilmiş ve Adıyaman tütünü ile ilgili yasak getirilmiştir." dedi.
Tarımsal üretimde ülkemiz ile Avrupa kıyaslayan Özkan, son olarak şu ifadeleri kullandı: "Avrupa tarım ürünleri yetiştirmesi için çiftçiye destek veriyor ve ucuza mal edilmesi gereken bütün yatırmaları devlet yapar iken bizde bunun tam tersi üretilen ürün masrafı karşılayacak durumda değildir. İşte tüm bunlardan dolayı Adıyaman'a para akışı olmamakta bu durumda esnafta, memur da mağdur duruma düşmüştür. Kiralık ev yoktur ki vatandaş ev kiralasın."
"Müteahhitler inşaatları bitiremiyor"
Emlakçı esnafı Berkant Çalğan ise "Adıyaman'a para girişi yok ki ev satışları yapılsın. Bundan dolayı piyasa epey bir durgundur. Vatandaş para ihtiyacı olduğu için evlerini satıyor, bu durumda kimse evi kiraya vermiyor. Şuan da ev fiyatları epey yüksektir. Dışarıdan sürekli gelen vatandaşlar var. Yeni yapılan inşaatlar yapılmasına rağmen para olmadığından bütün müteahhitler inşaatları bitiremiyor. Bundan dolayı kiralık ev noktasında sıkıntımız var. Günlük ortalama 10 kişi kiralık ev soruyor." ifadelerini kullandı. (Cemil Özdaş - İLKHA)