Batman'da faaliyet yürüten Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) ile Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Batman Çayı'na kanalizasyon suyunun arıtılmadan akıtıldığı haberleri üzerine incelemelerde bulundular. 

Konuyla ilgili açıklama yapan çevreci dernekler "İkinci İluh Deresi" olarak da adlandırılan kanaldan akan kanalizasyon suyunun arıtılmadan Batman Çayı'na akmasına tepki göstertilirler.  

SAĞ-ÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, Sağlık ve Çevrecilik Derneği olarak basından duydukları 'İkinci İluh Deresi'nden akan kanalizasyon suyunun hiçbir arıtma yapılmadan Batman Çayı'na akıtılması haberleri üzerine bölgeye giderek incelemelerde bulunduklarını ve bu sorunun giderilmesi için girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Kanalizasyon suyunun hiç arıtılamadan Batman Çayı'na akıtıldığını daha önce defalarca dile getirdiklerini hatırlatan Güneş, "Ne yazık ki bu konuyla ilgili halen bir çalışma yapılmamıştır. O kanalizasyon suyu direk olarak Batman Çayı'na akıtılıyor. Yaz mevsiminde olduğumuz için orada hem sıcaklığın etkisiyle sivrisinekler çok olmasına neden oluyor. Ayrıca etrafa kötü kokular yaymaktadır.  Batman Çayı'nın etrafında olan yerleşim yerlerinin çoğu seracılıkla geçimlerini sağlamaktadırlar. Genelde sularını Batman Çayından çekmektedirler. Bu nedenle sağlıksız bir şekilde sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Bunun için Batmanlı vatandaşlarımız da sağlıksız meyve, sebze tüketmektedir." dedi.  

Kanalizasyon suyunun Batman Çayı'na akıtılmasından dolayı sıkıntılı olduklarını söyleyen Güneş, "Devletten isteğimiz; bu konunun bir an evvel sonuçlanmasıdır. Çünkü görüyoruz devletimiz sağlık konusu üzerinde titiz bir şekilde durmaktadır. Çaya kanalizasyon suların akıtılmasına en çok etkilenen de vatandaşlarımızdır. Devlet büyük şehir hastaneleri, üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri yapıyor. Tüm bunları vatandaşların sağlığı için yapıyor. Ama burada sağlıksız bir durum söz konusu bu sağlıksız durumun yok olması adına bir an evvel kanalizasyon sularının arıtılmasını istiyoruz. Sağlık ve Çevrecilik Derneği olarak Sayın Milletvekilimizden, Sayın Valimizden ve Sayın Belediye Başkanımızdan bu konun bir an evvel çözülmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Lağım suları olduğu gibi Dicle'ye akmaktadır"

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yetkililerinden Hasan Argünağa ise "Batman otogar mevkide uzun yıllardır Batman Çayı'na oradan da Dicle nehrine kentin lağım suları akmaktadır. Batman Çevre Gönülleri Derneği olarak uzun yıllardır bu sorunun takipçiliğini yapmaktayız. Bu sorunu daha önce Batman Kent Konseyinin gündemine taşıdık. Üstü açık kanalın, normalde yağmur suyunun kanalıdır olduğu belirtilmişti. Fakat maalesef lağım suları da akıyor. Bir vatandaşın boğulmasıyla sonuçlanan bir olay yaşanmıştı." şeklinde hatırlatmalarda bulundu.

Dicle Nehri ile Batman Çayı'na lağım sularının arıtılmadan akıtılmasına karşı çalıştıklarını aktaran Argünağa, "Geçmiş yönetimde olduğu gibi şimdi ki yönetimde de bu sorun devam ediyor. Batman Belediyesi yetkilileri nezlende defalarca görüşmeler yaptık. Defalarca sorunu gündeme getirdik fakat hala o açığı kapatamadılar. Eski devlet hastanesi kavşağında altgeçit ile üstgeçit yapıldığı sırada güya lağım kaçağı çıkmış ortaya tespitini yapamıyorlarmış diye, sonradan da cihaz bulduk dediler. Eski yönetime bu sorunu gündeme getirdiğimizde bu savunmayı yapıyorlardı. Bir süre önce mevcut Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Ertuğ Şevket Aksoy'a da durumu iletmiştik. Kendisi ilgileneceğini beyan etmişelerdi. Bir cihaz satın aldıklarını dile getirmişti. Lağım suları olduğu gibi Dicle'ye akmaktadır. Biz bunun doğaya, çevreye, insan sağlığına zararlarına hep dikkat çektik. Kanalın üstünün kapatılması bir çözüm değildir. İnsan sağlığı, çevreye pis kokuların yayılmaması açısından geçici bir tedbir olabilir. Fakat bunu çözüm olarak görmüyoruz. Bu kalıcı bir çözüm olamaz. Çünkü lağım sularının Dicle'ye akmaması gerekmektedir. Bu sorunun takipçisi olacağız." diye konuştu. (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Salih Akgül - İLKHA)