Oldukça geniş bir anlam sahası olan ümmet kavramı yaygın olarak bir Peygamberin veya dinin etrafında toplanan insanlar topluluğunu ifade eder… Ümmet-i Muhammed tabiri de Hz. Muhammed (s.a.s.)`e tabi olanlar topluluğunun genel adıdır…
Kur`an ümmet anlayışıyla, ırkı, rengi, mezhebi, meşrebi, cinsiyeti, sosyal statüsü ne kadar farklı olursa olsun, iman ehli olan bütün insanları kardeş ve eşit gören yeni bir düzen getirmiştir…
Ümmet-i Muhammed, insanlık için çıkarılmış en hayırlı topluluktur. Bu ümmet vasat yani mutedil ve dengeli bir ümmettir.
Ümmet-i Muhammed, Allah`a Tevhid inancı çerçevesinde iman eden, Peygamberleri ve kitapları ayırım yapmadan tasdik eden, namazı muhafaza edip, zekâtı veren, Hz. İbrahim haccını ifa eden ve müslüman olarak isimlendirilen tek ümmettir.
Kur`an ve Sünnetin hidayeti üzere yükselen İslam Ümmetinin temel vasfı, sahih ve yakini bir iman ve iman esasları arasında hiçbir ayırım yapmamasıdır. Ümmetin vasat vasfı, kemale ermenin, gelişmenin en ideal noktasını ifade etmektedir.
Zamanımızda, İslam ümmetinin bu özelliklerini ihya etme mecburiyeti, hem kendisi hem de insanlığın huzuru ve mutluluğu için çok daha elzem hale gelmiştir.
Bundan dolayı biz Vuslat Dergisi olarak mayıs sayımızın kapak konusunu Ümmet-i Muhammed`in toplumsal vasıflarına ayırdık.
Vuslat Dergisi Mayıs sayısında: Hüseyin Kerim Ece "İslâm Ümmetinin Özellikleri” başlıklı yazısıyla İslâm ümmeti, izzet ve vakar, şeref ve haysiyet sahibidir, diyor. Ahmet Turgut Ulucak &`;Vasat Ümmet Olmanın Sorumluluğu” makalesiyle Kur`ânî bir terim olan vasat ümmet ifadesi her dönemde ölçülü olmanın mutlak gerekliliği olarak değerlendirilmelidir, diyor. Mehmet Emin Akın "İsnad ve Önemi" yazısında, hadisler ışığında isnad konusunu bizlere açıklıyor. Servet Naçar "İslâm`ın Kolaylıklarını Anlamak Muhammed-i Yolda Kolaylık Bulmak” isimli yazısında Ümmet-i Muhammed verilen kolaylıkları inceliyor.
Ayrıca dergide: Hüsnü Aktaş ile "Ümmet-i Muhammed`in Vasıfları" üzerine önemli bir röportaj gerçekleştirilmiş…
Aynı zamanda: Ahmet Varol, Doç Dr. Muhammed Tarik, Abdullah Dai, Nasruddin Yasin, Seyfulislam Çapanoğlu, Dr. Ali Akben, Duran Çetin, Sibel Üresin, Süleyman Gülek Muhammed İslamoğlu`nun yazılarını okumanız mümkündür.
"Bugünün ihyasından yarının inşasına"