1063: İlk Selçuklu devleti hükümdarı Tuğrul Bey vefat etti.

1326: Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu ve ilk Sultanı Osman Gazi vefat etti.

1521: Osmanlı orduları, Belgrad'ı kuşatma altına aldı.

1560: İskoç parlamentosu Papa`nın otoritesini artık tanımayacağını bildirdi, böylece İskoç Kilisesi ortaya çıkmış oldu.

1571: Lala Mustafa Paşa Venedik Cumhuriyetine ait Kıbrıs adasını feth etti. Osmanlı`nın üç asırlık Kıbrıs hâkimiyeti başlamış oldu.

1619: İlk Afrikalı köleler ABD`nin Virginia eyaletindeki Jamestown kentine getirildiler. Bu siyahî insanlar Batılı deniz korsanları tarafından yeni keşfedilen güney Afrika kıyı şeridinden sürek avı başlatılarak toplatılmış ve zorla gemilere bindirilerek Amerika ve Avrupa`ya getirilip satılmıştır. Böylelikle özgür ve asil Afrika insanı, beyaz adamın iki vahşetine birden tanık olmuştu.

1774: İngiliz kimyacı Joseph Priestley oksijen gazını (dioxygène, O2) keşfetti.

1798: Nil Savaşı`nda, Amiral Horatio Nelson komutasındaki Britanya donanması, Abukir körfezinde Fransız donanmasını yendi. O yıllarda Mısır tüm sömürgeci ülkelerin hedefi idi; kimse bu stratejik yeri rakibine kaptırmak istemiyordu.

1830: Belçikalıların Hollanda`ya karşı başlattığı ayaklanma sonucu bağımsız Belçika devleti kuruldu.

1834: Britanya İmparatorluğunda kölelik resmiyette kaldırıldı. Ama sömürgecilik üzerine kurulu İngiliz yönetimi hem sömürgelerinde hem de İngiltere`de köleliğin ruhunu yaşatmaya ve sınıf farkına dayalı sistemi uygulamaya halen bile devam etmektedirler.

1840: İlk Türkçe gazete Ceride-i Havadis yayımlanmaya başlandı.

1914: I. Dünya Savaşı: - Alman İmparatorluğu, Rusya İmparatorluğu'na savaş ilan etti.

1920: Gandi Hindistan`da İngilizlerle “işbirliğinden sakınmak” hareketini başlattı. Daha sonra büyük bir boykota dönüşecek olan bu hareketin sonucunda Hindistan ve Pakistan bağımsızlıklarına kavuşacaktır.

1926: Ankara`da İstiklal Mahkemesi, suikast davasının 2. bölümüne başladı. Sanıkların çoğu eski İttihad ve Terakki Fırkası mensubuydu. Bununla geriye kalan muhalif isimlerin temizlenmesinin hedeflendiği belirtiliyordu.

1944: Üstad Bediüzzaman Denizliden Emirdağ`a sürgün edildi. Hayatı sürgün, hapishane ve eziyetlerle geçen Said-i Nursi Hazretleri, bu çile dolu hayatı boyunca çıkmaza ve bataklığa düşmüş yirminci asır insanına reçeteler aradı. Tüm İslam Dünyası`nın halen dahi istifade ettiği ve yol göstericiliğine başvurduğu Risale-i Nur Külliyatı bu çileli hayatın en büyük semeresidir.

1950: Türkiye NATO`ya başvurdu. Kısa süre içerisinde NATO`ya kabul edilen Türkiye sadakatinin nişanesi olarak ABD`nin yanında Kore savaşına katılmış ve binlerce kilometre ötede hiç tanımadığı topraklarda askerlerini feda etmişti.

1951: Yabancı sermayeyi teşvik kanunu kabul edildi. Bununla yabancı sermayenin Türkiye`ye girişi öngörülüyor ve Türkiye yıllardır içine girdiği ekonomik buhranı bu şekilde atlatmayı hedefliyordu.

1953: Sovyetler, Müttefik Ülke Filolarının İstanbul'a yaptıkları ziyaretlerden rahatsızlığını dile getirdiği bir nota verdi. Fakat bu dönemde Türkiye yolunu çizmiş ve her şart altında ABD ve batı ile ittifak etmeyi kabul etmişti.

1971: TÜSİAD kuruldu. Derneğin "Türkiye'nin demokratik ve planlı yoldan kalkınması ve Batı uygarlık seviyesine ulaşmaya hizmet amacıyla kurulduğu" açıklandı. Cumhuriyet`in kuruluşundan beri hedeflenen Batı uygarlık seviyesinden ne kastedildiği bilinmese de batılı yaşam tarzı ve yozlaşma konusunda Türkiye`nin batılı birçok ülkeyi geride bıraktığı, bir gerçek.

1974: ABD Temsilciler Meclisi'nde, Türkiye'ye yapılan ABD yardımının kesilmesi yönünde karar alındı. Kıbrıs harekâtından sonra ABD`nin Türkiye`ye en büyük müttefik olarak verdiği hediye bu olmuştu. Ve Türkiye haklı olduğunu savunduğu davasına rağmen ABD`nin ambargoyu kaldırması için çok dil dökecekti.

1976: Ankara`da bir Camii'de Nur Cemaati'ne bağlı oldukları iddiasıyla 30 kişi gözaltına alındı. O dönemin dindarlara baskı bahanesi de nurculuktu. Devlet kurumları bir kişiyi bu şekilde yaftaladıktan sonra her türlü gözaltı, tutuklama ve eziyet yapma hakkına sahip olabilmekteydi.

1988: Trafikte ceza puanı uygulamasına başlandı. Bundan sonra her trafik kuralı ihlalinden sonra sürücüler, puan cezası da alacaklar ve bir seviyeden sonra çeşitli hak mahrumiyetlerine tabi tutulacaklar.

1990: Irak Kuveyt'i işgal etti ve uzun yıllar sürecek olan Körfez krizi başlamış oldu.

2001: Yahudi iş adamı Üzeyir Garih öldürüldü. Önceleri siyasi bir cinayet olabileceği ihtimali üzerinde durulduysa da kısa bir süre sonra Kayserili bir er tarafından Yahudi mezarlığında bıçaklanarak öldürüldüğü ortaya çıktı.

2002: Irak dört yıllık bir aradan sonra BM başmüfettişini denetim için Bağdat`a davet etti. BM müfettişi bir dizi incelemeden sonra herhangi bir kimyasal silah üretimine rastlamayacaktı. Ne var ki ABD sahte bir istihbarata dayanarak Irak`ı işgal etme kararı alacak ve bir milyondan fazla Iraklının ölümüne sebep olacak Irak Savaşı`nı başlatacaktı.

2002: Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Yasası yürürlüğe girdi. Buna göre bazı lüks mallarda vergi oranı yükseltiliyor ve ek vergiler getiriliyor.

2002: Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel, iktidarın en güçlü adayı AK Parti hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık, Yüksel'in yaptığı suç duyurusu üzerine AK Parti hakkında "laik devlet düzenini bozmaya yönelik eylemlerin odağı haline geldiği" iddiasıyla inceleme başlattı. Oysa ki Ak Parti kurulalı henüz bir yıl bile olmamış ve odak haline gelecek eylemleri gerçekleştirme fırsat ve imkânına dahi sahip olmamıştı.

2005: Suudi Arabistan Kralı Fahd, uzun bir hastalık dönemi ve 23 yıllık iktidarın ardından, 84 yaşında öldü. Yerine 1995'ten bu yana fiilen krallığı yöneten 82 yaşındaki veliaht Prens Abdullah Bin Abdülaziz geçti..

2007: Amerika'nın 2004 ve 2005 yıllarında Irak güvenlik güçlerine dağıttığı 190 bin kadar silahın kaybolduğu ortaya çıktı

2009: Polis Akademisinin ev sahipliğinde İçişleri bakanı Beşir Atalay ile bazı gazetecileri bir araya getiren “Kürt Meselesinin Çözümü: Türkiye Modeline Doğru” başlıklı çalıştay Ankara`da yapıldı.