BM insan hakları yüksek komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, BM binasında düzenlenen "Filistin halkının ele geçirilemeyecek hakları komitesi" oturumunda Filistin'in Gazze şeridi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Gazze şeridinde büyük bir vahametin yaşandığını belirten El-Hüseyin, "Siyonist rejim 2006 yılında Filistin İslami direniş hareketi Hamas'ın parlamento seçimlerini kazanmasının ardından Gazze şeridini ablukaya alarak ambargo uyguladı. Böylece yakıt, gıda, ilaç ve inşaat malzemeleri gibi temel ihtiyaç maddelerinin bölgeye girişi engellendi. Tabi ki uygulanan sıkı ambargo Gazze sakinleri için birçok sorun oluştururken bölgede krizin yaşanmasına sebep oluyor. Hali hazırda Gazze sakinleri kıtlık ve açlık, ilaç eksikliği, ekonomi krizin yoğunlaşması, işsizlik, yoksulluk ve tehlikeli hastalıklardan acı çekiyorlar. Gazze ablukasına ilaveten çeşitli bölgelerinin Siyonist savaş uçaklarınca bombalanması veya füze saldırılarına maruz kalması ise bölgedeki şartların daha da vahim hale gelmesine sebep oluyor." dedi.
Gazze'de yaşanan sorunların sırf uygulanan ablukadan kaynaklanmadığını belirten El-Hüseyin, "Washington tarafından UNRWA'ya tahsis edilen bütçenin azalması ise bölgede yaşanan durumu daha da kötü hale getiriyor. Washington 16 Ocak 2018 tarihinde, UNRWA çalışmasının ciddi bir şekilde gözden geçirilmesi gerektiği bahanesi ile Ajanda yaptığı mali yardımın yarısından fazlasını yani 65 milyon dolarını kesti. Tabi ki bu kesinti ise Gazze sakinlerine yapılan yardımların da azalmasına sebep oldu." dedi. (İLKHA)