DOĞRUHABER/ Rumeysa Sülün DEMİR
Suç sadece gençlerin mi?
Bismihi
Anne baba ve çevre, gençlerin bozulduğunu, gelecek neslin ne halde olacağını merak ettiklerini hatta korktuklarını söylüyorlar. Tamam, gençlik çok iyi bir yere gitmiyor olabilir, hataları olabilir. Suç işlemiş, ahlakı değişmiş, değerleri başkalaşmış, kültürü unutmuş da olabilir. Peki, bunun tek suçlusu gençler mi?
Yok ne münasebet sosyal medya çevre falan filan. Böyle düşünüyoruz değil mi? Haklı mıyız? Yoksa birilerini mi suçluyoruz? Kendi hatamızı bireyler olarak başkalarına atmaya mı çalışıyoruz?
Gençleri suçlayıp yaptığı hataları kınamaktan önce ebeveynler kendilerine dönüp bir iç hesap yapmalıdırlar. Geçmişe dönüp nasıl yetiştirdiklerine bakmalıdırlar. Henüz anne karnındayken verdiklerine, doğduktan sonra önemsediklerine, neyi sevdirip neyden nefret ettirdiklerine bakmalıdır.
Küçükken ayetleri öğretip yapması gerekenleri gösterip uygulamasına ne kadar yardımcı oldu anne baba, tesettürü sevdirmek için ne kadar çaba gösterdi de sonucun mükemmel olmasını bekliyor.
Daha küçük deyip ne çok şeyden uzaklaştırdı. Kendisi tesettürlüyken şimdi genç kızının örtünmek istememesinin nedeni ne? Zamanında küçüktür deyip kendisinin ertelemesi, istediği şeyleri giydirip istediği şeyleri alması değil mi?
Küçükken yaptığı yanlışlara, söylediği yanlış cümlelere gülerken daha çok küçük bir şey olmaz, büyüyünce anlar demek mi hata olan, yoksa şimdi gencin ağzında uygunsuz cümlelerin gezinmesi mi?
Gerçek suçlu kim?
Kendisi dört dörtlük biri olmaya çalışırken, tesettürü, ahlakı güzelken, birilerine yetişmeye çalışırken çocuğunun ahlakını unutan ebeveynler mi? Ya da daha erken deyip erteleyen ve genç kız olduğunda kavgayla gürültüyle öğretmesi gerekenleri öğretmeye çalışan anne baba mı?
Küçükken tam alması, öğrenmesi gereken yaştayken, ilim meclislerine küçüklüğünü bahane edip göndermeyen anne baba mı? Yoksa genç mi? Çocuk mızmızlanınca tamam büyüyünce yaparsın diyen anne baba mı? Yoksa genç mi suçlu?
Bu yaşa kadar ilgilenmeyip sadece tatlı hallerini severek, karnını doyurup istediklerini almakla anne baba olunmayacağını biliyoruz.
Genç bir birey olduğunda elinden tutup ilim meclislerine zorla götürmek de hocanın başına bela açmaktan başka bir şey değildir.
Çünkü şu an çocuğunun ilim meclislerine gitmesi için çabalayan anne baba çocuğuyla sorun yaşayan anne babalar oluyor. Bu yaşa kadar bir şey vermeyip hocadan bir şeyler beklemek yanlıştır.
Faydası olacaktır lakin temeli anne atar. Hocanın yaptığı, üzerine bina etmektir.
Bilinçli, ahlaklı, değerleri olan bireyler yetiştirmek istiyorsak bilinçli olmalı ve çocuğun eğitimine erken yaşta başlamalı.