TEKNOLOJİ SERVİSİ

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) 55. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni düzenlendi. Törene katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK başta olmak üzere Bakanlığın bütün kurumlarının Türkiye'nin teknoloji ve dijital hamlesine öncülük edeceğini söyledi.

“TÜBİTAK'IN TÜM BİRİKİMİNİ, 'MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLEMİZ' İÇİN SEFERBER EDECEĞİZ”

Mustafa Varank, "… Bu nedenle yeni dönemde bilimi, teknolojiyi ve sanayiyi, birbirinin paydaşı ve stratejik ortağı olarak ele alacağız. Dolayısıyla bilim ve teknoloji politikalarıyla sanayi politikalarını aynı düzlemde ele alıp, bunlar arasında stratejik hedef birlikteliği oluşturan bir bakış açısıyla hareket edeceğiz. İşte bu yeni süreçte, TÜBİTAK'ı gelecek planlarımızın merkezinde bir konumda görüyoruz" diye konuştu. TÜBİTAK'ın tüm birikimini, Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştıracak "milli teknoloji hamlesi" için seferber edeceklerinin altını çizen Varank, hantal ve statik değil, aksine esnek ve dinamik bir kurum oluşturmak için kollarını sıvayacaklarını dile getirdi.

DİJİTAL ATILIM SÜRECİ

Bakan Mustafa Varank, yeni sanayi ve üretim döneminde, eskinin konvansiyonel yöntemlerinin geçerliliğini yitirdiğini vurgulayarak, bu yöntemlerin yerini yüksek teknoloji, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmanın aldığını bildirdi. Türkiye'nin bilim, sanayi ve teknoloji politikasının merkezine bu kavramların konulacağına dikkati çekerek şöyle devam etti: "Yüksek teknoloji ve katma değer odaklı üretim anlayışının önünü açacağız. Türkiye için bundan sonra 'sanayinin yeni rotası dijitalleşme' olacak.

Dijital atılım süreci, önümüzdeki dönemin en belirleyici unsurlarından biri olacaktır. En büyük fabrikalardan en küçük KOBİ'lere kadar üretimin ve pazarlamanın bütün aktörleri, dijitalleşme sürecinden paylarını alacaklardır. Bu anlamda Bakanlık ve TÜBİTAK olarak bu süreçte aktif bir rol üstlenmek durumundayız. "

"BİLİM, TEKNOLOJİ VE SANAYİDE ATILIM DÖNEMİ"

Bakan Varank, yeni dönemde bilim, teknoloji ve sanayi politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti: "Yeni dönem, bilim, teknoloji ve sanayide atılım dönemidir. Bu atılımda, yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bütün kesimlerin önünü açacak, bürokratik süreçleri en aza indirecek, kurumsallaşmayı somutlaştıracak ve karar alma mekanizmalarını hızlandıracaktır. Yeni sistemde, bütün paydaşların katılımını sağlamak için azami çaba göstereceğiz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, 'üretim odaklı' sanayi politikamızı hızlandıracaktır. Aynı şekilde, teknoloji ve sanayi atılım sürecimizde TÜBİTAK'tan çok daha işlevsel sorumluluk, bu alanlarda yeni projeler üreten, buluşlar yapan, geleceğimize imza atan bir kurum olmasını istiyoruz. TÜBİTAK'ın birikimi, Türkiye'nin birikimidir. TÜBİTAK'ın gücü, Türkiye'nin gücüdür. Kıymetli bilim insanlarımızla, üniversitelerimizle, araştırmacılarımızla, girişimcilerimizle el ele vereceğiz ve ülkemizi bilimle daha da ileriye taşıyacağız."

BAŞARIYA ANCAK ÖZVERİLİ VE AİDİYETİ YÜKSEK ÇALIŞANLAR İLE ULAŞILIR

Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise “Yeni TÜBİTAK olarak ülkemizin kısa, orta ve uzun vadede beklenen hedeflerine ancak birlikte çalışarak ve birlikte başararak ulaşabileceğiz. Bu kapsamda, yeni dönemde insan kaynakları süreçlerimizde yüksek performansla çalışmayı ve katkı sağlamayı özendiren bir süreç içinde olacağız” dedi. Prof. Dr. Mandal ayrıca TÜBİTAK`ın 5.115 çalışanı olduğunu, bunların 2.818'in kadrolu, 2.297'sinin proje personeli olduğunu belirtti. TÜBİTAK Başkanı konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “İddialı hedefleri olan kurumların, ancak özverili ve aidiyeti yüksek çalışanları ile başarıya ulaşacağından hiç şüphe yok. Bu kapsamda hizmet ve katkı sağlayan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” Konuşmaların ardından 25, 30, 35 ve 35. yılını dolduran kurum çalışanlarına, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından plaket takdim edildi.