Baş ağrısı, her yaştan insanın yaşadığı ve çözümü için en çok ilaç kullanılan rahatsızlıkların başında geldiğini belirten Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem, mevsim dönümlerinden strese, nörolojik problemlerden diş hastalıklarına pek çok sebebi olan baş ağrısının bazı spesifik türlerinin olduğunu söyledi.
Erdem, özellikle genç kadınlarda görülen ve görme bozukluklarının eşlik ettiği dirençli baş ağrısı şikayetinde tanısı zor konulan "yalancı tümör" riskinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Yalancı tümör nedir, tanısı nasıl konulur?
"Beyinden kanın tekrar kalbe dönmesini sağlayan toplardamarlarda (venöz yapılar) oluşan darlıklar sebebiyle beyinde basıncın artmasına bağlı olarak gelişen hastalık 'yalancı tümör' olarak adlandırılır." diyen Erdem şunları söyledi.
"Hastalar özellikle göz arkalarında yoğunlaşan baş ağrısından şikayet ederler. Baş ağrısının yanı sıra, görme bozuklukları (çift görme, bulanık görme ve geçici görme kaybı gibi), kulak çınlamaları, kulak uğultuları ve başta ağırlık hissi sıklıkla bildirilen rahatsızlıklardır. Tüm bu şikayetler, tümör oluşumunu işaret etse de yapılan muayene ve tetkikler genellikle normal sonuç verir. Buna bağlı geliştirilen tedavi yöntemleri ise hasta için fayda sağlamaz. Beyin omurilik sıvısında artış tespit edilse de, tomografi ve MR sonuçlarında çoklukla net bir bulguya rastlanmaz."
Girişimsel nöroradyolojinin hastalığın teşhis ve tedavisinde önemli bir fark oluşturduğunu belirten Erdem, "Yalancı tümör oldukça spesifik bir hastalıktır ve tanısı oldukça zordur. Doktorun hastalığı tanıması ve hastanın hikayesini detaylıca dinlemesi tanının konulmasını kolaylaştırır." dedi.
Yalancı tümör tedavisi
Yalancı tümörün tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Erdem, "Tedavi edilmemesi halinde ciddi görme bozukluklarına hatta körlüğe yol açabilen yalancı tümör, ilaçla uzun vadede tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak uzun süre dar bir görme alanı ve baş ağrısı ile yaşamak istemeyen hastaların girişimsel nöroradyoloji sayesinde küçük bir kesiden girilerek daralan toplardamara yapılacak stent uygulaması ile birkaç saat içinde kalıcı bir çözüme ulaşmak mümkün. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve kalıcı hasarlara yol açan yalancı tümör, gelişen tıbbın nimetlerinden biri olan girişimsel nöroradyoloji ile kısa zamanda tedavi edilebilmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)