Adıyaman'da ilk defa kurulan Diyanet Gençlik Merkezi, özellikle yaz aylarında gençlerin okullarının tatil olmasından dolayı zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmeleri için çalışmalar yürütüyor.

Merkeze gelen gençler, ders çalışabilme imkânı elde etmekle birlikte araştırma yapabiliyor, masa tenisi oynayıp, Kur'an-ı Kerim ve ezan okuma dersleri alabiliyorlar. Bunların yanı sıra, açılan ney kursuyla da manevi eğitimlerine katkı sağlıyorlar.

Gönüllü olarak gençlere ney üfleme dersi veren Hacı Süleyman Camii İmam-Hatibi Nedim Yetiş, "Ailelere tavsiyemiz, çocuklarına mutlaka bir enstrüman öğretmeleridir. Enstrümanların içinde insan sesine en çok benzeyen ney sesidir. Neyin, insan sesi üzerindeki etkisi çoktur. Ney sesinin insan ruhu üzerindeki etkisi tedavi yöntemi olarak da kullanılıyor. Özellikle Osmanlı döneminde ney ile psikolojik hastalıkların tedavi edildiği bilinen bir gerçektir. Her bir makamın bir hastalığa iyi geldiği bilinmektedir." dedi.

"Ney, 'hu' sesini duydukça kararıp olgunlaşıyor"

Neyin, kamışlıktan koparıldığı zaman ile enstrüman olarak kullanıldığı zaman arasında farklar olduğunu dile getiren Yetiş, "Neydeki boğum ve perdeler, özel bir anlamı ifade ediyor. Neydeki dokuz boğum, insanın dokuz ayda dünyaya geldiğini simgelerken neyde yer alan yedi perde de insan kafasındaki yedi deliği temsil eder. Neyin kamış olarak koparıldığı zamanki durumu ile enstrüman olarak kullanıldığı zaman arasında farklar vardır. Neyin kamışlıktan koparıldığı gün rengi bembeyazdır. Ama 'hu' sesini duydukça, üflendikçe insanın içini temizliyor, kendisi de kararıp olgunlaşıyor. Böyle bir özelliği de var." ifadelerini kullandı. (Cemil Özdaş - İLKHA)