EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 20018 yılı Mayıs ayına ait “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi” başlıklı istatistikleri açıkladı. Buna göre:

TOPLANAN İNEK SÜTÜ MİKTARI MAYIS AYINDA BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE %13,2 ARTTI

Ticari süt işletmelerince Mayıs ayında 915 bin 998 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,2 arttı. Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 143 bin 293 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %20,8 artış gösterdi.

İnek peyniri üretimi 66 bin 994 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %13,8 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 5 bin 566 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %24,2 arttı.

YOĞURT VE AYRAN ÜRETİMİ AZALDI

Yoğurt üretimi 102 bin 67 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %2 azaldı. Ayran üretimi ise 58 bin 601 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %9,6 azalış gösterdi. Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki aya göre %2,8 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,7 arttı.