Siirt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Siirt fıstığı araştırma ekibi ve bünyesinde bulunan teknik elemanlarıyla, Siirt fıstığı alanlarında bulunan bahçelerde "Rekolte tahmin çalışması" gerçekleştirdi.

İlk kez düzenlenen Siirt fıstığı rekolte tahmin çalışmasına, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet Sabri Tan, Koordinasyon Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Seven, teknik elemanlar ve ziraat mühendisleri katıldı.

Rekolte tahmininin piyasalar için büyük önem taşıdığını belirtilen çalışmada, Siirt fıstığının ne kadar önemli bir gelir kaynağı olduğuna vurgu yapıldı.

Rekolte tahmin çalışmasında; Siirt fıstık rekoltesinin, 2 bin tondan 14 bin tona kadar yükselmesinin, 40 bin dönümlük ekili alandan 300 bin dönümlük ekili alana yükselmesinin Siirt için büyük bir önem taşıdığı ve bu nedenle 2018 yılında nasıl bir rekoltenin olacağına yönelik çalışmaların önemine değinildi.

Koordinasyon Tarımsal Veriler Şube Müdürü Seven, rekolte belirleme çalışmalarının Siirt merkez olmak üzere 6 ilçede toplamda 200 bahçede uygulanacağını ve çalışmayla toplam fıstık üretiminin ne kadar olacağının belirleneceğini söyledi.

200 bahçede uygulamalı çalışmalar yapılacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Tan, Siirtli üreticilere bir müjde de bulunarak bu yıl fıstıkçılık biriminin kurulacağını ve bu birimlerin sürekli sahada aktif olarak çalışacaklarını söyledi. Birimlerin mobil araçlarının bulunacağını ve üreticilerin her türlü sıkıntısında, hastalıklara karşı anında müdahale edeceklerini belirtti.

Siirt'in 2018 rekolte tahmin çalışmaları için sahada bulunduklarını söyleyen Tan, "Merkez ilçe olmak üzere 6 ilçeden teknik elemanlarımız ile fıstık rekolte tahmin çalışmalarının nasıl yapılacağı konusunda uygulamalı bir eğitim çalışması yapacağız. Yaklaşık 20 gün sürecek olan bu çalışma, 6 ilçe ve her ilçede 5 köy olmak üzere ortalama 200 bahçede bu çalışmalarımız devam edecek. İnşallah 2018 yılı olarak en sağlıklı rekolte tahmini yapılacak. İnşallah hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum." dedi.

"Köylere dönüşlerin yaşanmasıyla boş olan arazilerde fıstık ekim çalışmaları hız kazanacak"

"Siirt fıstığı, memleketimiz için önemli dinamiklerden bir tanesidir." diyen Tan, "14-15 bin tonluk bir rekolteden bahsediyoruz. Tabi bu yeterli değildir. Büyük hedeflerimiz ve projelerimiz var. Valilik ve Bakanlığımızın desteği ile inşallah bu oranları ikiye katlayıp Siirt fıstığını hak ettiği yere götüreceğiz. Siirt fıstığının 600 milyar ile 1 milyon TL arasında ekonomiye katkısı var. İnşallah son zamanlarda bölgemizde yaşanan olumlu gelişmelerin ardında köylere dönüşler yaşanmasıyla boş olan arazilerde de fıstık ekim çalışmalarımızı daha da hızlandırarak yapacağız." şeklinde konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)