SAĞLIK SERVİSİ
ABD'de bulunan Florida Atlantik Üniversitesi'nden bilim insanları obezite, düşük kas dokusu ve Alzheimer'ın habercilerinden olan demans arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla bir çalışma yürüttü.
Çalışmada, ortalama yaşları 69 olan 353 kişi üzerinde yapılan bir dizi yaşlanma ve hafıza testinden elde edilen veriler kullanıldı. Bilim insanları zayıf olmalarına karşın yağ kütleleri yüksek olan kişileri ve onların çeşitli bilişsel testlerdeki performanslarını inceledi.
BİLİŞSEL TESTLERDE EN DÜŞÜK PERFORMANS
‘Clinical Interventions in Aging' adlı dergide yayımlanan sonuçlar, zayıf ama yağlı vücut tipine sahip olanların bilişsel testlerde en düşük performansı gösterdiklerini ortaya koydu. Bu kişileri sırasıyla sarkopenik yani yaşlanmaya bağlı kas yıkımına uğramış katılımcılar ve obezite sorunu yaşayanlar takip etti.
Araştırmacılar tarafından ayrıca incelenen obezite ve sarkopenide de dikkat çeken bulgulara ulaşıldı. Obezite ve sarkopeniye çalışma hafızası, zihinsel esneklik, oto-kontrol ve yön belirleme gibi yönetsel fonksiyonlarda düşük performansın eşlik ettiği belirlendi.
Obezite ve sarkopeni bir arada görüldüğünde yani sarkopenik obez kişilerde ise yönetsel fonksiyon daha da kötüydü.
ÖNLEYİCİ ÇABALARA KATKI SAĞLAYACAK
Araştırmanın yazarlarından James Galvin, "sendromun bilişselliği etkileyebileceği mekanizmaları anlamanın, zayıflık ile yağ kütlesi arasında dengesizlik bulunan risk altındaki kişileri hedefleyerek yaşamın ilerleyen dönemlerinde bilişsel gerilemeyi önleme çabalarına yardımcı olabileceği için önemli" olduğunu kaydetti.
Galvin'e göre bu kişiler bilişsel işlev bozukluğunun önüne geçme çabalarının parçası olarak gücü koruma ve obeziteyi önleme programlarından yararlanabilirler.
OBEZİTENİN ETKİSİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR
Obezitenin bilişsel işlev bozukluğuyla ilişkisi tam olarak bilinmiyor. Bilim insanları hareketsiz yaşam, şişlik ve damar hasarının faktörler arasında olabileceğine inanıyorlar.
Sarkopeninin ise bilişsel bazı yeteneklerdeki bozulma ile ilişkisi biliniyor.
Kaynak, Sputnik