Siverek Devlet Hastanesi Dahiliye Polikliniğinde görevli İç Hastalıkları Uzmanı, Uzman Doktor Şahin Gülel, mide hastalıkları ve korunma yolları ile ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Mide rahatsızlıklarının dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Gülel, " Yanma, ekşime, karnın üst bölgesinde ağrı, sindirim güçlüğü, ağza acı su gelmesi, bulantı hissi, midede kazınma ve geğirti gibi şikâyetler mide hastalıklarının belirtileridir. Şikâyetler karakteristik olarak açken artar ve tokken azalır." dedi.

"Alkol ve sigara mide hastalıklarına davetiye çıkartan zararlı alışkanlıklardır"

Mide hastalıklarından korunmanın ilk şartının dengeli beslenme olduğuna dikkat çeken Gülel, alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin de mide hastalıklarına davetiye çıkartan önemli etkenler olduğunu söyledi.

Gülel, " Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata, çiğ yeşillikler, kızartma, acı, baharat, turşu, soğan ve yeşil elma benzeri gıdalar, mide asit salınımını arttırır ve mide duvar yapısını bozabilir. Alkol ve sigara da mide hastalıklarına davetiye çıkartan zararlı alışkanlıklardır. Besinlerin aşırı sıcak veya aşırı soğuk olması da mide ve yemek borusunda tahrişe neden olabilir. Elinizi yakacak sıcaklıktaki her şey midenizi de yakacaktır. Bazı ağrı kesicilerin de mideyi kanatacak derecede zararlı olduğunu unutmayın. 5 günden fazla ağrı kesici almamaya çalışın." ifadelerini kullandı.

"Günlük yaşamda stresten uzak durun"

Mide problemlerinden korunmak için stresten uzak durmanın gerekliliğine vurgu yapan Gülel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sindirim sistemimiz de neredeyse beynimiz kadar sinir hücresi vardır. Bu nedenle insan psikolojisini etkileyen her şey sindirim sistemi üzerinde yansıma yapar. Yemek yemekle gelen mutluluk hissi de bu bağlantı sayesindedir. Stresli kişilik yapısındaki insanlarda, mide hastalıkları daha fazla görülmektedir. Stres ile mücadele edemiyorsanız bir psikologdan profesyonel destek alabilirsiniz."

"Her 50 mide ağrısından 1 tanesi mide kanseridir"

Mide ağrısında erken teşhisin önemli olduğunu aktaran Gülel,"Her türlü mide şikâyetinizde ilk iş, aile hekiminize veya uzman hekime muayene olmanızdır. Unutmayın ki; her 50 mide ağrısından 1 tanesi mide kanseridir. Mide kanserinde erken teşhis hayat kurtarır. Lokmalarda takılma hissi, istemsiz kilo kaybı, gece terlemeleri, sırta vuran ağrı, dışkıda siyahlaşma/kötü koku ve mide ilacı ile geçmeyen mide şikâyetleri de mide kanserinin belirtileri olabilir." şeklinde konuştu.

"Haftanın 1 günü et yerine balık tüketin"

Kırmızı et tüketiminin yanı sıra haftanın 1 gününde et yerine balık tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Gülel, son olarak şunları söyledi:"

Salata çeşitlerini sofranızdan eksik etmeyin. Et yerine salata ile bir günü geçirmeye çalışın. Sindirim sisteminiz dinlenmiş olacak. Üstelik diyette çeşitlilik oluşturma, damak tadınıza iyi gelecektir."   (Abdurrahman Uğurlu-İLKHA)