Batman'da, seracılığı geliştirmek ve bölgenin sebze-meyve ihtiyacını karşılamak amacıyla Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Zorköy (Semalê) köyünde çiftçilere yönelik bilgilendirme semineri yapıldı.
Seralardaki hastalıklarla mücadelede mesafe kat etmek ve verimi artırmak için düzenlenen seminere çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.
Sera bölgesinde oluşan hastalıklar ve bu hastalıklarla birlikte seracılıkta yaşanan verimsizlik nedeniyle Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü bir proje geliştirdi.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sadık Yalçın ile Ziraat Mühendisi Ekrem Kavak, proje kapsamında Zorköy çiftçilerine yönelik bilgilendirme seminerinde bulundu.
Seminer sonrası İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisi Ekrem Kavak, Bölgede yaklaşık olarak 200 dönümlük bir seracılık alanı bulunduğunu ve seracılık faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirterek, "Bu seralarımızda, son zamanlarda dışardan gelen tohum ve değişik malzemeler sonucu değişik hastalıklar ortaya çıktı. Nematod dediğimiz bulaşıcı hastalık da bunlardan bir tanesi. Bu nedenle vatandaşlarımız, seralardan 20 ton verim alacağına 8-10 ton alabiliyor. Çok az bir verim alıyor ve bunu kurtarabilmek için de çok ağır kimyasal ilaçlar kullanıyor." dedi.
"Bu sorunlar kansere kadar gidebilmektedir"
"Bu kimyasal ilaçlar, ürünlerde özellikle meyvelerde kalıntı bıraktığından insan sağlığı açısından çok büyük sorunlara neden olmaktadır." diyen Kavak, şunları söyledi:"
"Bu sorunlar kansere kadar gidebilmektedir. Biz bu zararlı hastalıklarla, kimyasal ilaçlarla değil de fiziksel mücadele dediğimiz solarizasyon, yani bölgemizin sıcak şartlarından faydalanarak sera toprağını işlendikten sonra plastik örtüyle örtülüp 6-8 hafta kapalı kalması sonucu topraktaki tüm zararlı patojenleri nematodları öldürecek şekilde mücadele ediyoruz. Böylelikle vatandaşın ürünlerde kaliteli, yüksek verim almasını sağlayıp kimyasal ilaç kullanmasının önüne geçilecek. Dolayısıyla tüketici de sağlıklı bir ürün almanın mutluluğu içerisinde olacak."
Yapılan seminerin çok faydalı olduğunu belirten çiftçilerden Emrah Oğuz, verimli bir sezon geçirmeyi umduklarını söyledi. (Mehmet Sait Çelik / Mehmet Salih Akgül - İLKHA)