BATMAN - İl Müftülüğünde basın mensuplarıyla kahvaltılı bir toplantı gerçekleştiren Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, Batman merkez ve ilçelerinde 14 - 20 Nisan tarihleri arasında Batman İl Müftülüğünün gerçekleştireceği etkinliklerle ilgili bilgi verdi.

 

Toplantıda konuşan İl Müftüsü Hasan Çağlar, kutlu doğum haftasına girildiğini dile getirerek bu mübarek hafta nedeniyle ülke geneli ve Batman'da çeşitli etkinlikler yapıldığını hatırlattı.

 

Peygamberi Sadece Anmak Değil Onu Anlamak Lazım
Diyanet İşleri Başkanlığı, teşkilatlar, cemaatler ve dernekler tarafından Peygamberin Kutlu Doğum haftası münasebetiyle muhtelif faaliyetler icra edildiğini vurgulayan Çağlar, "1989 yılına kadar birçok İslam ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de Peygamberimizin mevlit kandili münasebetiyle bir mevlit okunuyordu. Genellikle çok fazla (A.S.V.) tanıtma mahiyeti herhangi bir faaliyet yürütülmüyordu.1989'da Diyanet İşleri Başkanlığı Peygamberi sadece anmak değil onu anlamak lazım anlatmak lazım diyerek bu haftayı Kutlu Doğum Haftası ilan etti. Daha sonra Bakanlar Kurulu kararı ile resmen kabul edildi. Yani bu sadece Diyanetin veya müftülüğün ilan ettiği bir hafta değil devletinde kutlu doğum haftası olarak resmen kabul ettiği bir hafta oldu" şeklinde konuştu.

 

Din Hayatın Bütün Alanlarını İçine Alan İlahi Bir Sistemdir
Çağlar, 1989'da önce dar yerlerde sonrada genişleyerek hem ülkemizde hem de ülkemiz dışında Peygamberimizin çeşitli yönleriyle tanıtılması hususunda sempozyumlar, paneller, konferanslar düzenlendiğini kaydetti.
Peygamberimizi genellikle bir dini lider olarak bilindiğini, camide ibadet ediyor dua ediyor Kur'an okuyor diye bilindiğini dile getiren Çağlar, "Hâlbuki Peygamberimiz klasik manada bir dini lider değil, gerçi din her şeyi içine alan bir kavramdır. Fakat klasik olarak sadece inanç, ibadet, ahlak yönleri akıla gelir aslında bu eksiktir. Din hayatın bütün alanlarını içine alan ilahi bir sistemdir. Peygamberimizi dünya görüşleriyle de anlamak ve anlatmak lazım. Peygamberimizi ilmi açıdan her yönüyle askeri yönüyle idareci yönüyle insan hakları savunuculuğu yönüyle çeşitli yönüyle Peygamberimizi tanıtmak gerekir" ifadelerini kullandı. 1989'dan bu yana bu güzel faaliyet ve etkinliklerin devam ettiğine ve olumlu neticelerde elde edildiğine dikkat çeken Çağlar, "Müslümanlarda ve basınımızda bu etkinliklere çok önem veriyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı gibi başka teşkilatlarda yapıyor Allah hepsinde razı olsun" dedi.

 

Peygamberimizin Yüceliği ve Azametine Uygun Etkinlikler Yapılsın
Bazılarının kutlu doğumu ticari amaçla kullanarak istismar ettiğini dile getiren Çağlar, "Müftülüğümüze reklamlar geliyor. Kutlu doğum haftası çok da istismar edilir oldu. Peygamberimizin yüceliği ve azameti ile tenasüp etkinlikler yapılması gerekir. İlahilerde olsa, ilahiler çok güzel fakat bazı ilahiler var ki gençler tarafından çok rağbet görüyor fakat sözlerine bakıldığında Peygamberimizin yüceliğiyle mütenasip değildir" dedi.

 

Bu sene Diyanetin, "Hz.Peygamber, Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku" konusunu tema olarak ele alacağını kaydeden Çağlar, "Gerçekten son derece önemli hem ülkemiz hem de bütün İslam alemi için hatta bütün insanlık için önemli bir konuydu. Bunun altı doldurulursa gerçekten Peygamberimizin nasıl bir alem bina etti, nasıl bir kardeşlik tesis etmeye çalıştı ve onun zamanında aralarında düşmanlıklar olanlar nasıl kardeş oldular. Aralarında ki ihtilafı nasıl bir iman kardeşliği ile kaldırdılar bu konunun işlenmesi Diyanet İşleri Başkanlığı bu sene tespit etti. Biz de bu konu etrafında etkinliklerimizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

 

Cumartesi günü Yeni Kültür Merkezinde bayanlara yönelik verilecek konferansa Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılmasını beklediklerini belirten Çağlar, "Pazar günü de Alyans Düğün Salonunda erkeklere yönelik panel olacaktır. 6 bin gül, Peygamberimizle ilgili bir kitap ve ayrıca bin 500 adet Kur'an-ı Kerim ve 2 bin adet Peygamberimizin şeceresini dağıtacağız. Hastaları ve cezaevini ziyaret edeceğiz. Liselerde konferanslar düzenleyeceğiz" dedi. (Veysi Demir, Halid Coşkun - İLKHA)