Suriye'de yaşanan iç çatışmalardan kaçarak ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç eden ve Diyarbakır'a yerleşen Ewin Ali, Diyarbakır'da, okuduğu İmam Hatip Lisesinde öğrenciler arasında, 92 puan ikinci olarak büyük bir başarıya imza atarken, Suriyeliler okulunda da birinci olarak öğretmenleri ve ailesinin takdirini kazandı.
Suriyeli ailenin 7 çocuğundan biri olan Ewin Ali (15), zor şarlar alıntıda devam ettiği eğitim hayatında büyük bir başarıya imza atarak, çalışan her bir öğrencinin aynı başarıyı yakalayabileceğini söyledi.
Ali, okuyup doktor olmak ve Suriye'de yaşanan iç çatışmalarda yaralananları tedavi etmek istediğini söyledi.
Ali, "Bundan 5 yıl önce Suriye'de yaşanan çatışmalardan dolayı ülkemizi terk ederek Diyarbakır'a geldik. Geldiğimizde çok zorlandık. Çünkü bilmediğimiz ortam, insanlar ve bilmediğimiz bir dil. Çok farklı bir dille konuşan insanlar var ve ben hiçbir şey anlamıyordum. O zamanlar çok zorlanıyordum. Anlamak için babam bizi okula kaydetti. Ben okula gittiğimde hocalarım ders anlatıyor, arkadaşlarım sorulara cevap veriyor. Bu benim çok zoruma gidiyordu. Hani onlar anlıyor da ben neden anlamıyordum. Sonra kursa gittik. Biraz televizyondan biraz okuldan bir yıl içinde Türkçeyi kavradım. Çok iyi konuşmaya da başladım." dedi.
"Doktor olup Suriye'de yaralananları tedavi edeceğim"
'Benim hedefim doktor olmak, çünkü Suriye'deki yaralı, hasta insanları gördükçe yaşadıklarım gözlerimin önüne geliyor. Ben de doktor olup onlara yardım etmek istiyorum.' diyen Ali, şunları söyledi:
"Liseye geçtiğimde yeni bir ortam olduğu için benim için rahattı. Ortaokulda çekiniyordum ama ikinci yıl çekinmedim. Hocaların sorularına ben de cevap verebiliyordum artık. Ben de dersimi çalışabildim. Çok şükür okulumda birinci oldum. İmam hatip okulu öğrencileri arasında ikinci sıradayım. Babam bize çok destek oldu. Babam bize destek olmasaydı belki okula gidemezdik. Biz buraya gediğimizde babam bizi okula, kurslara yönlendirdi. Bu konuda babamın çok büyük bir yeri var."
"Çocuklarım konusunda birçok sıkıntı yaşadım"
Eşinin, iki kızının Dicle Üniversitesinde, diğer çocuklarının da ilkokul, ortaokul ve lisede okuduğunu belirten Baba Ali Ali, kendisinin de Gaziantep'te İngilizce Yüksek Lisans yaptığını söyledi.
Ali, "Biz 5 yıldır buradayız, Diyarbakır'dayız. Çok zorluk çektik. Hem Suriye'de hem sınırda hem de burada birçok sorunla karşılaştık. İş aradık önce dershanede ders verdim. Daha sonra özel okulda ders vermeye başladım. Evraklarım resmi olmadığı gerekçesiyle beni işten çıkardılar. Başka bir okula gittim. Daha sonra Suriyelilere yönelik okul açıldı ve orada ders vermeye başladım. Çocuklarım konusunda birçok sıkıntı yaşadım. Onların Suriye'de hangi sınıfa gittiklerine dahi belge getirdim, denklik oluşturdum. Denklik sayesinde Suriyeliler Okulu ile Türkiye okuluna gönderdim. Okumak çok önemli, diploma çok önemli. İster erkek ve kız olsun istediği yerde işe girebiliyor. Okumakla dünyaya bakış acıları değişiyor." ifadelerine yer verdi.
Ali, konuşmasına devamla şu ifadelere yer verdi:
"6'sı kız biri erkek 7 çocuğum var. 2 kızım Dicle Üniversitesinde okuyor. Eşim açık öğretimi bitirdikten sonra Dicle Üniversitesinde okumaya başladı. Diğer çocuklarım ilkokul, ortaokul ve lise okuyorlar. Birçok Suriyeli arkadaşım bana kızlarını neden fabrikada ya da herhangi bir işte çalıştırmıyorsun, onları niye evlendirmiyorsun?' diye soruyorlar. Bende onlara; 'şayet çocuklar okul okurlarsa hem istedikleri iş imkânını bulurlar hem de gönüllerine göre evlenirler.' diyorum. Bazı arkadaşlarımın çocuklarının çalıştıklarını görüyorum. Kimi bunu ihtiyaç için yaparken kimisi de ihtiyacı olmadığı halde çocuğunu çalıştırıyor. Bende kendilerine çocuklarını çalıştırmamalarını, şayet okurlarsa istedikleri yere gelebileceklerini söylüyorum. Biz aslen Mardinliyiz, bir barış olsa dahi Suriye dönmeyi düşünmüyorum. Çocuklarım hepsi burada okul okuyor."
"Şam'a dönersem tekrar zorluklarla karşılaşacağıma inanıyorum"
Şam'a dönmeleri durumunda yine zorluklarla karşılaşacaklarını ifade eden Ali, "Ben Gaziantep'te İngilizce yüksek lisans yaptım. Suriye de olsaydım bu imkân olmayacaktı. Şimdi ise doktora yapmayı düşünüyorum. Türkiye vatandaşı olmak istiyorum. Pasaport çıkartıp Suriye gidip gelmek isterim ve kendi adıma burada ev almak isterim. Vatandaş olmadığım için üzerime resmi kayıt yapamıyorum. Kızımın başarısından dolayı çok mutluyum ve kendisiyle iftihar ediyorum. Suriye'den göç eden öğrencilerimizin böyle başarılı olmasını istiyorum." şeklinde konuştu. (Emrah Deniz, Mehmet Çelik-İLKHA)