Üniversite adayları, 30 Haziran Cumartesi ve 1 Temmuz Pazar günü Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) ter dökecekler. YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) Cumartesi, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) de Pazar günü gerçekleştirilecek.
YKS ile ilgili İLKHA'ya konuşan uzmanlar, sınava girecek adaylara süreyi iyi kullanmaları tavsiyesinde bulundular.
TYT'de Türkçe testinden 40, sosyal bilimler testinden 20, temel matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltilecek. AYT'de Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinden 40, sosyal bilimler-2 testinden 40, matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 40 soru, YDT'de ise 80 soru sorulacak.
ÖSYM tarafından hafta sonu yapılacak YKS'ye girecek adaylara başarılar dileyerek konuşmasına başlayan Eğitimci Abdulnasır Kaya, adayları, sınavda süreyi iyi kullanmaları konusunda uyardı.
"Adaylar TYT'de tüm sorulardan sorumludur"
Sınavın birinci oturumu olan TYT'den tüm adayların sorumlu olacaklarını belirten Kaya, "Sınav Cumartesi günü TYT, Pazar günü AYT olmak üzere iki oturumda yapılacaktır. TYT sınavına lisans ve önlisans bölümlerini tercih edecek bütün öğrenciler girmek zorundadır. TYT oturumunda Türkçe'den 40, Matematikten 40 sorusu sorulacak. Sosyal Bilgiler testinden 20, Fen bilimlerinden de 20 soru sorulacak. TYT'de 120 soru sorulacak. TYT sınavı 135 dakika süre verilmiştir. Süre kısıtlı olduğundan dolayı öğrenciler bu soruları çözerken seri olmak zorundadırlar. Tıkaldıkları soruları işaretleyip sonraya bırakmalıdırlar. Zaman onlar için önemlidir." İfadelerini kullandı.
"Yapamadığınız sorularla zamanınızı öldürmeyin"
Sınavın ikinci oturumu olan AYT'de zaman sıkıntısı yaşanmayacağını belirten Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Pazar günü yapılacak AYT'de öğrencilere 160 soru sorulacak. Verilecek toplam süre 180 dakikadır. Türkçe testinden 40, matematik testinden 40, sosyal bilgiler testinden 40 ve fen bilimleri testinden 40 soru sorulacaktır. TYT'de öğrenciler biraz zaman sıkıntısı yaşıyordu. AYT'de zaman sıkıntısı yoktur. Öğrencinin kendi alanında çözeceği soru sayısı 80'dir. Sayısal öğrencisi Matematik ve Fen testini çözecektir. Sözelci öğrencinin çözeceği Edebiyat ve Sosyal testidir. Toplam 80 soruya 180 dakikalık süre veriliyor. Her soru için 2,5 dakika zaman düşüyor. Bir sayısal öğrencisi Hukuk istiyorsa Edebiyat testini çözebilir. Eşit ağırlık puanı oluşacak ve hukuk alanında tercih yapabilir."
Adayların çözmekte zorlandıkları sorularla fazla zaman harcamaması uyarısında bulunan Kaya son olarak, "Öğrenci arkadaşlarımız bir soruya takıldıkları zaman fazla uğraşıyorlar ve zaman kaybı oluyor. O soruyla fazla uğraşmayın. Soruya daha sonra dönüp rahatça çözebilirler. Mümkün mertebe bir soruyla fazla uğraşmayın." dedi.
"Sınavların dönem sonunda yapılıyor olması öğrencinin lehine"
Sınava girecek adaylardan Muhammed Sait Erdur, yeni sistemde sınavların dönem sonunda yapılmasının öğrencinin lehine söyledi. Erdur, "Sınavın süresinin uzatılması iyi oldu. Eskiden biz dönemin ortasında YGS'ye giriyorduk. Araya LGS için 2,5 aylık süre giriyordu. YGS kötü olduğu zaman moralimiz bozuluyor, LYS'ye tam adapte olamıyorduk. Şimdiki sınavın bir gün sonrasına alınması üst düzeyde çalışma için zaman kazandırıyor. Benim tercihim YGS-LYS sistemiydi. O sistem öğrenci eleme sınavıydı. İkinci sınav için yorum yapmak doğru olmaz. Çünkü sınava girmedik. Örnek soruları gördük. Örnek soruların LYS'den farklı olduğunu gördük. Sayısal işlem yerine mantık, düşünebilme yeteneği kendini gösteriyor. Düşünebilen, mantık yürütebilen gençler, mantık yürütemeyenlerden ayrılacak. ÖSYM başkanı LYS sorularına bakınız şeklinde açıklama yaptı. İkinci sınavın LYS'ye benzer olacağını söyleyebiliriz." dedi. (İLKHA)