Bir hamilenin günlük su gereksiniminin hamile olmayanlara göre daha fazla olduğunu söyleyen uzmanlar, gebelikte hormonlardaki değişikliklere bağlı olarak vücutta su tutulumunun arttığını, egzersiz yapmanın ve diyetin ise bu ödemi azalttığını belirttiler.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neval Yaman, "gebelerde ödem"le ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Yaman, "Bir hamilenin günlük su gereksinimi hamile olmayanlara göre daha fazladır. Suyun hamilelikteki görevlerinden biri de bebek büyürken ona gerekli desteği sağlamak ve aynı zamanda pelvik eklemleri doğuma hazırlamaktır. Bebek bekleyen bir anne adayı her zaman olduğundan daha fazla su içer ve alınan bu sıvının bir kısmı vücutta tutulur. Hamilelik süresince anne adayının aldığı kiloların neredeyse dörtte birinin kaynağı bu sıvı fazlasıdır." dedi.
"Gebelikte fazla tuz tüketilmemeli"
"Gebelikte hormonlardaki değişikliklere bağlı olarak vücuttaki su tutulumu artmaktadır." diyen Yaman, şunları söyledi:
"Buna bağlı olarak özellikle gebeliğin ilerleyen haftalarında ödem şikâyeti ile sık karşılaşıyoruz. En fazla ayakta, ayak bileğinde, bacaklarda ödemle karşılaşıyoruz. Fazla tuz tüketilmemesi iyi olur. Yine gebelikte hızlı kilo artışı gebelik ödemine neden olabilir. Hareketli olmak, egzersiz yapmak, belki biraz diyet, gebelik ödemini azaltmak için faydalı olacaktır. Sanılanın aksine su içmek, şişliği artırmaz, tam tersine azaltır. Günde en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterin. Ayaklardaki ödem içinde akşam saatlerinde hafif ılık tuzlu suda 20 dakika kadar bekletmek ayaktaki ödemi almakta faydalı olabilir. Gün içinde uzanmak, bacakları hafif kaldırmak ödemin gerilemesi için iyi bir yöntem olabilir. Hamilelikte sık görülen diğer sorunlar gibi şişlikler de düzenli egzersiz ve yürüyüş yapanlarda daha hafif seyreder. Yürüyüş yapmak, bacak toplardamarlarınızın daha etkili çalışmasını sağlarken doku aralığında biriken sıvının dağılmasını da kolaylaştırır."
"Yüzdeki şişkinliklere dikkat"
Bedeni çok sıkan ve saran her türlü kıyafetten uzak durulması gerektiğini belirten Yaman, "Sıkı lastikli çorapları ve beli sıkı pantolonları gardırobunuzdan çıkarın. Rahat ve topuksuz ayakkabı giyin. Şişlikler çok rahatsız ediyorsa ve varisleriniz de varsa, varis çorabı giymeniz yarar sağlayabilir. Hamileler için bu amaçla özel üretilmiş çorapları tercih edin. Tuz kısıtlaması ilk planda şişlikleri azaltabilir, ancak uzun dönemde bir işe yaramayabilir. Uygun miktarda tuz alın. Yemeklere fazladan tuz eklemeyin, bununla birlikte tuzsuz gıdalara da yönelmeyin. Bunun dışında gebelik ödemi eller ve ayaklar dışında yüzde de meydana geliyorsa ve beraberinde tansiyon yüksekliği mevcutsa önemli bir durum olan gebelik zehirlenmesinin yani preeklamsinin (gebelik zehirlenmesinin) habercisi olabilir. Çok önemlidir, kesinlikle ihmal etmeyin." ifadelerini kullandı. (Emrah Deniz-İLKHA)