Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Brunei Darüsselam Sultanı Hasan El-Bulkiye Muiziddin Va`dulah`ın Türkiye ziyaretinin çok başarılı geçtiğini belirterek, ``Brunei`nin dünyanın birçok yerinde yatırımları var. Ülkemizde de bir yatırım yapmaları için bu bir fırsattı`` dedi.

Bağış, Brunei Darüsselam Sultanı`nı Atatürk Havalimanı`nda ülkesine uğurladıktan sonra, gerçekleşen ziyareti AA muhabirine değerlendirdi.

Brunei Darüsselam Sultanı`nın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün davetine icabetle gerçekleştirdiği ziyarette önemli mesajlar verdiğini ifade eden Bağış, kendisinin son derece mütevazı ve beyefendi biri olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan`ın talimatıyla kendisine 4 gün boyunca mihmandar bakan olarak eşlik ettiğini, aynı araçla seyahat ettiğini, uzun süre sohbet etme imkanı bulduğunu anlatan Bağış, şöyle devam etti:

``Bizim medyanın abarttığı gibi çok lükse düşkün birisi değil. Kolundaki saat bile son derece normal, kronometrik bir saat. Yüzüğü gümüş bir yüzük, uçağının hiçbir yerinde ben altın görmedim. Altın renginde pirinç madeninden birtakım kaplamalar olan yerler var. Onlar da daha çok uçağın içindeki sanat eserlerinin etrafındaki çerçeveler. Onun dışında öyle aşırı bir lüks görmedim. Kendisinin de heyetinin de son derece inançlı insanlar olduğunu gördüm. Mesela beni çok şaşırtan bir şey oldu. Her uçağa binmeden evvel, yola çıkmadan evvel odasında bütün bakanlarla birlikte toplanıp, 3 dakikalık bir sefer duası yapıyor. Seferinin, yolculuğunun iyi geçmesi için kendi diyanet işleri başkanının yaptığı duaya hep birlikte `amin` diyorlar. Bunlar, çok kendilerine has birtakım gelenekleri olan, adetleri olan, ama bizlerle olan ilişkilerinde son derece nezaketle ilişkileri yürüten, talepkar olmayan, hoş bir heyetti.

Bu ziyaretin en önemli kısmı, Brunei`nin biliyorsunuz dünyanın birçok yerinde yatırımları var. Ülkemizde de bir yatırım yapmaları için bu bir fırsattı. Türkiye`de işsiz kardeşlerimizin iş imkanına kavuşması için, istihdam oranlarını artırabilmemiz için kendisinin burada iyi ağırlanmasını önemsedik. Buradaki temasları sırasında ona Türk konukseverliğinin örneklerini göstermeye çalıştık. Zannediyorum memnun kaldı. ``

Brunei Darüsselam Sultanı`nın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte yaptıkları toplantıda, Türkiye`de bir sefaret açma kararını ilan ettiğini hatırlatan Bağış, Türkiye`nin de bu ülkede büyükelçilik açacağını ve karşılıklı olarak yatırım gruplarının gidip gelmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.


AA