VAN- 24 Ekim 2011 ile 3 Nisan 2012 tarihleri arasında Van merkeze bağlı 92 köyden, Erciş ilçe merkezi ve bağlı 85 köyden, Erçek, Bostaniçi, Çelebibağı ve Kocapınar beldelerinden toplam 7 bin 85 su numunesi alındığını söyleyen Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, numunelerin yüzde 94.1 oranında temiz ve uygun çıktığını belirtti. Geri kalan yüzde 4,9 oranındaki su numunesi için de tablet klorlama işleminin devam ettiğini vurgulayan Dr. Acar, toplam 4 bin 642 kez klor ölçümü yapıldığını ve yüzde 67.3 civarında yeterli olduğunun saptandığını ortaya koydu. Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği 50 adet otomatik klorlama cihazının önem arz eden yerleşim yerlerindeki kuyu veya su depolarına takıldığının altını çizen Dr. Acar, "Bakanlığımızca gönderilen 15 ton klor solüsyonu ile bu cihazlara klor takviyesi yapılmış çalışmaya hazır bir şekilde yetkililere teslim edilmiştir." açılamasında bulundu.

"Her Yerleşim Yerine En Az 4 Kez Gidildi."
23 Ekim 2011 saat 13.41'de Van ili ve çevresinde meydana gelen depremler sonrasında, bakanlığın çevre ve toplum sağlığına yönelik çalışmaları depremin ilk gününden itibaren başlattığını öne süren İl Sağlık Müdürü Dr. Acar, "Çevre ve Toplum Sağlığı Şubesi olarak 80 ilde görevlendirmeler yaptık. Bu kapsamda Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü elemanlarından oluşan çevre sağlığı teknisyenleri ve müdürlüğümüz yaklaşık 50 kişilik teknik personelle çalışmalar başlattı. Hafta sonları dahi ara verilmeksizin hassasiyetle çalışmalarımızı yürüttük ve yürütmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Van merkeze bağlı 92 köy ve mezraları, Erciş merkeze bağlı 85 köy ve mezraları ile Kocapınar, Çelebibağı, Bostaniçi ve Erçek beldelerinde çalışmalar yürüttük. Her yerleşim yerine en az 4 kez gidildi. Depo, kaynak, kaptaj, isale hattı ve şebeke hattı üzerinde gerekli kirlilik araştırmaları yapıldı. Depolarda süper klorlama yapıldı, klorlamanın devamının sağlanması için köy muhtarlarına klor tabletleri dağıtıldı. Tabletlerin kullanımı konusunda da sürekli eğitimler yapıldı. Ayrıca kapı kapı dolaşılarak su sanitasyonu ve genel temizlik konularında sürekli eğitimler verildi. Köylerde tespit edilen olumsuzluklar ilgili kurumlara bildirildi" ifadelerini kullandı.

"Çadırkent ve Konteynır Kentlerde Sular Denetlendi"
"İl merkezinde ilin tüm şebekesini temsil eden 40 nokta, Erciş ilçe merkezinde 13 nokta tespit edilmiş ve her gün su numuneleri alınmıştır." Hatırlatmasında bulunan Sağlık Müdürü Dr. Acar, gerekli klor ölçümlerinin de yapıldığına değinerek, Tespit edilen sorunlar aynı gün içerisinde belediye başkanlıklarına raporla bildirildiğini belirtti. Dr. Acar Ayrıca "İl merkezinde ve Erciş ilçe merkezinde kurulan gerek çadır kentler ve gerekse konteyner kentler her gün ekiplerimiz tarafından denetlenerek su numuneleri alınmıştır. Bakiye klor ölçümleri yapılarak genel temizlik ve hijyen konularında gerekli eğitimler yapıldı. Tespit edilen olumsuzluklar rapor edilerek ilgili kurumlara bildirilmiş ve giderilmesi sağlanmıştır" şeklinde konuştu.

"Bulaşıcı Hastalık İhtimalini Göz Önüne Aldık"
Havaların ısınması ile birlikte eriyen kar ve yağmur sularının su kaynaklarında meydana getirebileceği bulaşıcı hastalıklar ihtimaline dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, "Bulaşıcı hastalık ihtimalini göz önüne aldık. Bu kapsamda kurumumuz adına aynı çalışmalar ara verilmeden yürütülmektedir. İlgili diğer kurumlarında aynı şekilde çalışmalarına ara vermeden yürütmeleri önem arz etmektedir" diyerek sözlerini sonlandırdı. (Murat Dalgın-İLKHA)