Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz
Rusya, Batı`nın ekonomik yaptırımlarına karşı bugüne kadar direndi. Fakat, Rusya Ekonomisi bir türlü doping alamadı. Putin`in tüm müdahalelerine rağmen Rus ekonomisi dibe gitmeye başladı. Batı tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlar planlandığı gibi şimdi etkisini göstermeye başladı. Rusya bu yaptırımlardan dolayı Suriye savaşına müdahale etti ve Ortadoğu`da yeni ekonomik bağlantılar ve finansal destek sağlamaya çalıştı.
Petrol ve doğalgazdan kaynak sağlayan Rusya, petrol fiyatlarının düşmesiyle çok büyük kayıplar verdi. Rusya eskisi gibi artık yeraltı kaynaklarını istediği gibi satamıyor. Sebebi de Batı`nın aldığı ekonomik yaptırımlar. Lokomotif diyebileceğimiz Rusya`nın en büyük şirketleri ve işadamları, ekonomik yaptırımlar yüzünden uluslararası ticaretten men edilmiş. Putin`e en yakın oligarklar yaptırım listesine girmiş.
Rusya, ABD finansal piyasalarına yatırmış olduğu paralarını ABD`ye karşı bir hamle olarak geri çekti ama, bu para yine Rusya`ya ulaşmadı. ABD piyasasından çekerek direkt başka ülkelere aktarıldı veya dış borcu ödemek için kullanıldı. Rusya yapabileceği tüm anlaşmaları yaptı ama, bütçe oluşturmak için gereken kaynağı bulmakta zorlanıyor. Doğalgaz ve petrol anlaşmaları artık eskisi gibi baskıcı mekanizma olmaktan çıktı. Ayrıca, petrol ve doğalgaz fiyatları genel olarak düştüğü için Rusya indirime gitmek zorunda kalıyor. Türkiye`ye yaptıkları gibi anlaşmalarını yeniden gözden geçirmeye ihtiyaç duyuyor. Ancak, zaman akıp duruyor.
Rusya Ortadoğu`da silah satıp kaynak sağlayacağını umuyordu. Ancak, umduğu kadar bir Pazar bulamadı. Rusya Batı`nın işlerine çomak soktuğu gibi Batı da seyredip kalmıyor, tam tersi Rusya`nın önünü kapatıyor. Rusya artık uluslararası arenada istediği finansal kaynağı bulmakta zorlanıyor. Arap dünyasıyla her yolu denedi ve işbirliği sağlamak için uğraştı. Ama, ABD Arap ülkelerini daha sıkı kontrol ediyor. Rusya tüm denemelere rağmen Arap ülkelerini çekemedi. Rusya, Türkiye ile de bundan dolayı flört etmeye başlamıştı. Fakat, Türkiye`nin kendisi de finansal kaynak ihtiyacı duyuyor. Ayrıca, Türkiye ve Rusya arasında daha çözülmemiş bir sürü konu var. İki ülke 100 milyar dolar ticaret için imzalar atmış ama bunun için gereken alt yapı henüz ortada yok.
Rusya son bir umut olarak halka yöneldi. Yani yeni reformlar için gereken kaynağı halktan çıkarmak istiyor. Rusya emeklik yaşını yükseltme kararı aldı. Kadınlar 63 ve erkekler için 65 yaş. Vergileri yükseltti. KDV yüzde 18`den yüzde 20`ye çıkarıldı. Yetmedi, benzin fiyatlarına zam yaptı. Rusya en büyük benzin üreticisi olduğu halde benzine büyük bir zam yaptı. Neden olarak doların yükselişini gösterdi. Halk arasında büyük tepkilere neden olan bu yeni reformlar aslında Kremlinin onayladığı yeni hükumetin ekonomiden hiç anlamadığını da göstermektedir. Rusya`daki ekonomik sorunu daha Moskova ve Snt. Petersburg gibi büyük şehirlere tam anlamıyla ulaşmış değil ama yakın zamanda başkentin sakinleri de bu sorununu hissetmeye başlayacaktır. Şu anda sıradan bir Rus vatandaşı Suriye`de Rus ordusunun attığı her merminin parasına muhtaç. Lafın kısacası, Rusya`nın etrafındaki ekonomik çember yavaş yavaş daralıyor. Bu şartlar altında zorlanan Rus halkı ne kadar dayanacak kimse bilmiyor. Rusya`da yeni bir ekonomik krizin çıkması bölgede büyük zararlar meydana getirecektir. Rusya şu anda Dünya kupasına ev sahipliği yapıyor ama, bu son eğlence de olabilir. Kremlin sahibi Putin seçmenlere verdiği sözlerinden bile geri adım atmak zorunda kalıyorsa iş ciddiye binmiş demektir. Bakalım ve görelim… Mekke`de haremi şerifte 2001`de yapılan Rusya aleyhindeki dua kabul olunacak mı? Bakalım ve görelim. Allah (C.C.) intikamı istediği zaman alır, O zamandan münezzehtir.