Suriye'deki savaşta çadırlarına düşen bombalar nedeniyle yüzleri yanan Suriyeli Diana (10) ve Fatma Hüseyin (8), savaşın en acı ve derin izlerini minik bedenlerinde taşıyorlar.
Ülkelerinde 7 yıl önce başlayan iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve tarafı olmadıkları savaşın en büyük mağduru olan Suriyeli çocuklar, tüm zor koşullara rağmen yaşamlarına devam ediyor.
Küçücük bedenlerinde savaşın en acı ve çirkin izlerini taşıyan çocukların tek hayali ise gözyaşının, acının, ölümün ve göçlerin olmadığı savaşsız bir dünya.
Binlerce insanı evinden eden, binlercesinin yuvasını dağıtan, kimini yetim, kimini öksüz ve kiminin ise yarınlarını çalan Suriye'deki iç savaş, geride kalan 6 yılda binlerce çocuğun hayatını kaybetmesine ve binlercesinin de yaralanmasına neden oldu.
Kaldıkları çadıra yönelik yapılan saldırı sonucu yüzleri ve vücudunun büyük bir kısmı tamamen yanan Suriyeli kız kardeşlerin anne, baba ve 2 kardeşi de bu saldırıda hafif yaralandı.
Saldırının ardından ailesiyle birlikte Türkiye'ye gelen ve Gaziantep'te İhsan ve Hizmet Derneği'ne ait iyilik evinde kalan Diana ve Fatma Hüseyin kardeşler, şu ana kadar 5 defa ameliyat olmalarına rağmen eski yüzlerine kavuşamamanın üzüntüsünü yaşıyorlar.
Henüz 10 yaşında savaşın en acı yüzüyle tanışan Diana Hüseyin, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzlerindeki yanık izlerinden dolayı sokağa bile çıkmak istemediklerini belirterek, tek isteklerinin diğer çocuklar gibi rahatça dolaşabilmek ve sağlıklarına kavuşmak olduğunu söyledi.
"Ben ve kardeşim gördüğünüz gibi eski halimizde eser kalmadı"
Yaklaşık 2 yıl önce tedavi için Gaziantep'e geldiklerini belirten Hüseyin, kız kardeşi ile 5 defa ameliyat olmalarına rağmen eski yüzlerine kavuşamadıklarını belirterek, "Halep'teki evimiz iç savaş nedeniyle yıkılınca bizde Halep'in dışındaki bir yerde çadıra yerleştik. Bir süre burada kaldıktan sonra kaldığımız çadıra bomba attılar ve silahlarla saldırdılar. Yoğun bir çatışma oldu. Çadıra bomba düşerken annem, babam, ben ve kardeşlerim yani 5 kişi yaralandık. Annem, babam ve kardeşlerim hafif yaralandı. Ama ben ve kardeşim gördüğünüz gibi eski halimizde eser kalmadı. Yaralandıktan tedavi için Türkiye'ye geldik. Burada 5 ameliyat geçirdik. Ama yine de yüzümüz eski haline dönmedi."dedi.
"Yüzüm böyle olduğu için kendimi sevmiyorum"
Normal çocuklar gibi yaşamak istediğini ifade eden Diana Hüseyin, "Hastanede kendime geldiğimde aynaya baktığımda kendi yüzüm ile değil tamamen başka bir yüz ile karşılaştım ve 'Bu benim yüzüm olamaz' dedim. Çünkü yüzüm çok değişmişti. Yüzümün bu şekilde olmasından dolayı ben çok üzüldüm. Eski yüzüme kavuşmak istiyorum. Bende diğer arkadaşlarım gibi olmak istiyorum. Yüzüm böyle olduğu için kendimi sevmiyorum. Hatta kendimden nefret ediyorum. Çünkü yüzüm artık eskisi gibi değil." diye konuştu.
"Bu savaşın bitmesi ve çocukların ölmemesi için Allah'a dua ediyoruz"
Savaşın, kan, gözyaşı ve acıdan başka bir şey getirmediğini belirten Hüseyin, en büyük hayalinin ise savaşsız bir dünya olduğunu ve "Keşke bu savaş olmasaydı" diyerek şunları söyledi:
"Bu savaş olmasaydı ne ben, ne kardeşim, ne annem, ne babam ve ne de diğer kardeşlerim bizler bu hale gelmezdik. Sadece bizler değil bu savaş dolayısıyla nice çocuklar bu savaşın acısını yaşadı. Hatta bizden daha kötü durumda olan çocuklar var. Ama bu savaşın bitmesi ve artık çocukların ölmemesi için Allah'a (Celle Celaluhu) dua ediyoruz."
"Böyle olduğumuz için çocuklar bizimle oyun oynamıyor"
Sokakta oynarken çocukların kendileriyle dalga geçtiğini anlatan Hüseyin, bu yüzden de hiç sokağa ve parka çıkamadıklarını belirterek, "Ben ve kardeşim yüzümüz böyle olduğu için ne sokağa çıkabiliyoruz, ne parka gidebiliyoruz. Ne de çocuklarla birlikte oynayabiliyoruz. Çünkü bizimle alay ediyorlar ve bizi sevmiyorlar. Bazı çocuklar bizden korkuyor. Artık biz diğer çocuklar gibi değiliz. Bu yüzden de sokağa çıkmak istemiyoruz. Çünkü hem utanıyoruz hem de arkadaşlarımıza karşı rencide olmak istemiyoruz. Biz böyle olduğumuz için çocuklar bizimle oyun oynamıyor."ifadelerini kullandı.
Hem kendisinin hem de kız kardeşinin yüzündeki savaş izlerinin silinmesini istediğini belirten Hüseyin, estetik ameliyat eski hallerine kavuşmak istediklerini ve bu konuda kendilerine uzanacak bir yardım eli beklediklerini dile getirdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)