Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik Ramazan ayından sonra yapılması gereken ibadetler, uyulması gereken kurallar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
İLKHA'ya konuşan Şenlik, bayramda mutlaka akraba ziyaretlerinin yapılması gerektiğini söyledi.
Şenlik'le yaptığımız röportajın tamamı şöyle:
Ramazan bayramı nedir?
Bayram sözlük olarak sevinmek demektir. Bir zorluktan ve zahmetten sonra yaşanan bir sevinç ve mutluluktur. Müslümanların iki bayramı vardır. Müslümanların hakiki bayramı Allah tarafından tayin edilmiştir. Biri Kurban bayramı diğeri ise Ramazan bayramıdır. Peygamberimiz Medine'ye gelince oradaki halkın bir bayram yaptığını görüyor. Sorar, 'bu nedir' diye. Cevap verirler, bu bizim eskiden beri sürekli yaptığımız bayramlarımızdır, derler. Bunu Newroz için kast ediyorlar. Peygamberimiz bunun üzerine şöyle buyuruyor: Bütün bunların yerine Allah Teâlâ bunlardan daha hayırlı iki bayram size verdi. O da Kurban ve Ramazan bayramıdır. Bu bayramlarda sevinin eğlenin. Bayram demek sevinmek, eğlenmek demektir. Çünkü bir zorluktan sonra bir kurtuluşa eriyorsun, seviniyorsun ve bunu gösteriyorsun.
Ramazan Bayramı Müslümanlar tarafından nasıl kutlanmalıdır?
Bayramda yas yapmak doğru değildir. Çünkü bayram havasını gölgeler. Bayramda savaş ve kavga gibi şeyler bayramın tabiatını bozacak şeylerden sakınmak gerekir. Bayramı sevinç içinde geçirmelerini tavsiye ediyorum.
Bayram namazını kılar kılmaz mezarlıklara gidip bayramlaşmak doğru değildir. Bayram günü önce anne babayı ziyaret etmek daha iyidir. Bayramın tabiatı sevinmektir. Gelenleri tebessümle güler yüzle karşılamaktır.
Bayram namazının hükmü nedir? Müslümanların bayram namazlarına olan ilgi ve alakası nasıl olmalıdır?
Yılın belki 12 ayını namaz kılmayan ve hatta oruç tutmayan insanlar dâhil bayram günü bayram namazına giderler. Namaza gelmesinler diyemeyiz. Bayram günü olsa dahi gelsinler. Müslümanların mutluluğunu, bayramının ne olduğunu görsünler. Belki kalpleri yumuşar namaza başlarlar kendilerine çeki düzen verirler. Bayram namazı fıkhi olarak Haniflere göre vaciptir. Şafilere göre sünnet-i müekkededir. Yani önemli bir sünnettir. İnsan bayram namazına gitmese günahkâr olmaz ama önemli bir fırsatı kaçırır.
Bayramlarda yapılan masrafların ölçüsü nedir? İsrafın önünün alınması için tavsiyeleriniz nelerdir?
Bayramda elbette ikram olur. İsraf haramdır. Ama ihtiyaç kadar dostlara ikram edeceği bir miktar kadar bayram masrafı olabilir. Bayramda insan en güzel şeyleri ikram etmeye çalışır. Bir ay açlık çekiyor insan o açlıktan sonra mükafat olarak verilen bir ziyafettir bayram.
Sünnete uygun bayram nasıldır? Asr-ı saadette Medine'de bayramlar nasıl kutlanırdı?
Hazreti Muhammed bayrama giderken bir yoldan gider dönüşte başka bir yoldan gelirdi. Gelirken özellikle gördüğü her insanı sorar, bayramını tebrik eder, sahabe de onu taklit ederek böyle yapardı. Bayram günü her insanı sormak bayramını tebrik etmek güzel bir şeydir.
Teknolojinin de gelişmesiyle bayram ziyaretlerinin yerini telefon mesajları almış durumdadır. Tavsiyeleriniz nelerdir?
Uzakta olanlar gidemeyebilir. Bir mesajla, bir telefonla hal hatır sormak, mesajlaşmak güzel bir şeydir. Yani bunda bir sakınca yok. Sadece bununla yetinmek doğru bir şey değildir. Yanı başında olanları sormayıp mesaj atılıyor. Mesaj, işin kolayına kaçmaktır. Mesaj atılmaz diye bir şey yoktur." (Emrah Deniz, Mehmet Çelik-İLKHA)