Gaziantep havalimanı terminal binası ve apron yapımının temel atma töreni Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün katılımıyla gerçekleştirildi.
Gaziantep havalimanı terminal binası ve apron yapımı temel atma töreninde konuşan Bakan Ahmet Arslan, 2003'te Gaziantep'e 223 bin kişinin uçakla seyahat ettiğini, bu rakamın 11 kat artarak bugün 2 milyon 630 bine yükseldiğini belirtti.
Gaziantep'in yaptığı işler, sanayisi ve ihracatıyla Türkiye'nin gözbebeği olduğunu belirten Arslan, gazi şehrin inovasyon alanında çok önemli projelere imza attığını belirterek, son 16 yılda markalaşmada, Ar-Ge ve patent liginde en hızlı yükselen illerin başında Gaziantep'in geldiğini söyledi.
Bu başarıda 6 bin yıllık köklü geçmişiyle ticaret ve üretme kültürüne sahip Gazianteplilerin de rolünün büyük olduğuna işaret eden Arslan, bundan dolayı Gaziantep'in ulaşımını çok önemsediklerini ifade etti.
Nisan ayında temeli atılan Gaziray'ın ilk etabı olan 10 kilometrelik bölümün yıl sonuna kadar, kalan 15 kilometrenin ise gelecek sene hizmete gireceğini anımsatan Arslan, Gaziantep'e yaptıkları ulaşım yatırımları hakkında bilgi vererek, şunları söyledi: "Son 15 yılda Gaziantep'e 30 milyarlık yatırım yaptık ve bunun 5 milyardan fazlası bizim bakanlığımız tarafından yapılmış. Geçen Nisan ayında Gaziray'ın temelini atmıştık. İnşallah Gaziray'ın ilk etabını 10 kilometresini bu sene sonunda hizmete verip geriye kalan 15 kilometresini önümüzdeki yıl bitirip 25 kilometreyle sizlere hizmet edeceğiz. Havalimanı terminalinin temelini atıyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Yeşilvadi ve Beylerbeyi kavşağını hizmete sunmuş oluyoruz. Gaziantep'e yapılan yatırımların arkasının devam edeceğini hepinizin bilmesini isterim."
2003 yılında yılda 223 bin kişinin Gaziantep havalimanında uçakla seyahat ettiğini ve şimdi bu rakamın 2 milyon 630 bine ulaştığının bilgisini veren Arslan, "İnşallah iç hat dış hat üst üste koyarsanız 10 milyon yolcuya hizmet edecek terminaller yapıyoruz. Gaziantep'in büyümesine ve gelişmesine inanıyoruz. Bu sene Gaziantep'teki hava yolu gelişmesi yüzde 25 artmış durumdadır. 2003 yılında sadece Ankara ve İstanbul'a uçuş varken, bugün birçok ile uçuşlar var." dedi.
Yeni yapılacak terminalin büyüklüğünün 67 bin metrekare olduğunu belirten Arslan, terminal binasını iç ve dış hatta 10 milyon yolcuya hitap edebilecek bir kapasiteye çıkaracaklarını kaydetti.
Bakan Arslan, "Bu projeyi 283 milyonla ihalesini yaptık. İnşallah sizlerle hep beraber temelini atıyoruz. Mevcut havalimanımızı yenileyip dış hat olacak şekilde yapacağız. Çünkü Gaziantep'in büyümesine ve gelişmesine biz inanıyoruz, bu nedenle kapasiteyi 10 milyona çıkarıyoruz. Otopark yapıyoruz, 10 uçak kapasiteli apronu da 16 uçağın aynı anda park edebileceği büyüklüğe çıkarıyoruz. Sadece bu sene ilk 5 ayda Gaziantep'in hava yolu gelişmesi yüzde 25 artmış vaziyettedir. İnşallah yeni terminali bitirerek hizmete sunacağız. Gaziantep'in havalimanının artık yetmediğini biliyoruz ve bunun için 283 milyon lira proje bedeliyle ihaleyi yaptık ve şimdi temelini atıyoruz. Yeni yapacağımız terminalin büyüklüğü 67 bin metrekare. 6 sabit körüğü olan, büyümesi gelişmesi söz konusu olduğunda da körük sayısını artırabilecek şekilde planlama yaptık. Mevcut havalimanı da yenileyerek dış hat binası olarak hizmet verecek."ifadelerini kullandı.
"Gaziantep-Şanlıurfa Demiryolu Projesi"nde de çalışmaların başladığını aktaran Arslan, sadece ulaşım değil erişim, bilişim ve haberleşme alanında da Gaziantep'e yatırımlar yaptıklarını belirtti.
Bakan Arslan, Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, önüne set koymak, engel çıkarmak isteyen dış güçleri anlayışla karşıladıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Çünkü onların kendi aralarında paylaşmaya alıştıkları pastadan Türkiye büyük pay alacaktır. Bugüne kadar dünyanın mazlumlarının, mağdurlarının ensesine vurup ellerinden aldıkları lokmalara Türkiye artık 'dur' diyor, diyecek. O yüzden dış güçlerin Türkiye'nin büyümesini, güçlenmesini istememelerini, doğrusu anlayışla karşılıyoruz. Onlar bunu yapacaklar, biz güçlü bir şekilde bu kutlu yürüyüşe devam edeceğiz. Ama içimizdeki hainleri, içimizdeki maşaları, içimizdeki 'istemezikçileri' anlamak mümkün değil. Ecdadın yaptığı gibi güvenlik güçlerimiz ister içeride ister dışarıda ülkemizin istiklali, bekası için mücadele veriyorlar. Biz de sorumluluk alanlar, milletvekilleri, bakanlar olarak bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da gece gündüz, durmak yok yola devam diyeceğiz."
Adalet Bakanı Gül ise, Gaziantep'in 10 milyon yolcu sayısına ulaşarak Türkiye'nin sanayide, ulaşımda, kargoda, transit geçişte de yıldızı olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bugün Gaziantep'imiz için çok önemli yatırımların açılışı ve temel atma törenleri için bir araya geldik. Az önce izlediğimiz köprülü kavşak Gaziantepliler için hizmete açıldı. Yine bununla birlikte de 5 kavşak hizmetinize açıldı. Çok hızlı bir şekilde yatırımlarımız devam ediyor. Gaziantep'te 10 milyon yolcusuna ulaşarak Türkiye'nin sanayide nasıl lokomotifi ise ulaşımda da olacak. Daha fazla iş yapmak istiyoruz, daha fazla organize sanayi fabrika olsun istiyoruz. Gaziantep bölgenin parlayan yıldızıdır. Gaziantep'in lojistik üssü için yer tahsis edeceğiz."
Konuşmaların ardından Bakan Arslan ve Gül ile beraberindekiler Gaziantep Havalimanı yeni terminal binası ve apronunun temelinin atılması için butonlara bastı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)