TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 9 HAZİRAN

68: Roma İmparatoru Neron intihar etti. Esas adı Lucius Domitius Ahenobarbus olan ve aynı zamanda Nero Claudius Caesar Drusus Germanicus olarak da bilinen Neron, Julio-Claudian Hanedanı'nın beşinci ve son Roma İmparatoru`dur. Nero, büyük amcası Claudius tarafından tahtın vârisi olarak evlatlık edinilmiştir. Nero Claudius Caesar Drusus olarak, İmparator Claudius'un ölümünün ardından, 13 Ekim 54'de Roma tahtına oturmuştur. 54 - 68 yılları arasında İmparatorluğu yöneten Nero, saltanatı boyunca dikkatini daha çok diplomasi, ticaret ve imparatorluğun kültürel sermayesinin arttırılması üzerine yöneltmiştir. Tiyatrolar yapılmasını emretmiş ve atletizm yarışmaları düzenlemiştir. Saltanatı sırasında, Part İmparatorluğu ile başarılı bir savaş yapılmış ve ardından barış müzakereleri yürütülmüş (58–63), 60–61 arasındaki Britinya İsyanı bastırılmış ve Yunanistan'la diplomatik bağlar güçlendirilmiştir. 68 yılında bir askeri darbe ile devrilen Nero, Roma Senatosu'nun idam tehdidi altında, katibi Epaphroditos'un yardımıyla intihar etmiştir. Popüler tarih Nero'yu çapkın ve zorba olarak hatırlar; tarihçilerin çoğuna göre İsevilere ilk baskı ve zulüm uygulayan ve imha politikasını başlatan Roma İmparatorudur. Bilindiği üzere Putperest Roma yüzyıllar boyu cehalet dolu putperestliğinden vazgeçmemiş ve ilahi dine karşı bayrak açmıştır.

1617: Sultan I. Ahmet tarafından İstanbul'da adıyla anılan meydanda 1609-1616 arasında Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılan Sultanahmet Camii ibadete açıldı. Mavi, yeşil ve beyaz renkli çok güzel çinilerle bezendiği için Avrupalılarca "Mavi Cami" olarak adlandırılır. Türkiye'nin altı minareli tek camisi olan Sultanahmet'in ibadethane bölümü 64 x 72 m. boyutlarındadır. 43 m. yüksekliğindeki merkezî kubbesinin çapı 33.4 m. olup Ayasofya'nın kubbesinden 2,6 m. daha büyüktür. Caminin içi 260 pencereyle aydınlatılmıştır. Yazıları Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubarî tarafından yazılmıştır. Çevresindeki yapılarla birlikte bir külliye oluşturur.

1947: Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü'ne üye oldu. Türkiye`nin sağlık standartları uluslararası örgütlere üye olmakla yükselmeyecek ve gelişmiş ülkeleri on yıllar geriden takip etmeye devam edecekti.

1950: Adnan Menderes Demokrat Parti genel başkanlığına seçildi. İlk serbest seçimde de ezici bir çoğunlukla iktidara gelecektir. Seçimlerle iktidardan düşmeyeceği anlaşılınca da darbeyle indirilecek ve idam edilecektir.

1955: Türk bayrağını yırtmaktan sanık 4 ABD'li yapılan yargılamada beraat etti. Sanıklar ABD`li olunca beraat etmemeleri Türkiye açısından o günün şartlarında göze alınabilecek bir risk gibi gözükmüyordu.

1964: Başbakan İnönü, Başkan Johnson'ın mektubunu cevaplandırdı. (Bu mektup, 13.01.1966 tarihli Senato kararıyla kamuoyuna açıklanmıştı.) Türkiye`nin Kıbrıs`a çıkarma kararı almasından sonra ABD Başkanı Johnson İsmet İnönü`ye salya ağız bir mektup yazmış ve Türkiye`yi tehdit etmişti. “Sayın Başkan! 5 Haziran tarihli mesajınızı Büyükelçi Hare'in delaletiyle almış bulunuyorum. Kıbrıs'ta Garanti Antlaşması gereğince ferdî hareket hakkını kullanma kararını arzunuz veçhile talik ettik(askıya aldık). Mesajınıza hâkim olduğunu buyurduğunuz açık kalplilik ve dostluk hislerine dayanarak, ben de size cevabımda durumu ve düşündüklerimizi tam bir samimiyetle izaha çalışacağım.” diye başladığı cevabi mektupta bir dolu izahatlerde bulunmuş ve durumu tatlıya bağlıyordu.

1993: Yahya Demirel, Şekerbank'tan aldığı krediyi ödemeyerek bankayı zarara uğrattığı iddiasıyla yargılandığı davada 1 yıl 16 gün hapis cezasına çarptırıldı.

1999: Yugoslavya ve NATO, Kosova'da Sırp birliklerinin geri çekilmesi anlaşmasını imzaladı. NATO, hava saldırılarını durdurdu ve 20 Haziran´da resmen sona erdirdi.

2004: Yargıtay 9. Ceza Dairesi kapatılan DEP'in 4 eski milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan hakkındaki infazı durdurarak, tahliyelerine karar verdi. Eski milletvekilleri Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nden salıverildi.

2010: BM Güvenlik Konseyi İran`a nükleer programı nedeniyle yeni yaptırımlar getiren karar tasarısını 12 Evet, 2 Hayır ve 1 Çekimser oyla kabul etti. Türkiye hayır oyu kullandı.