Geçtiğimiz gün Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bulunan Sümer Camii'nin minaresine yıldırım isabet etmiş ve olayda hasar meydana gelmişti.
Yaşanan olay hakkında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Dicle Üniversitesi Mühendislik Elektrik Tesisleri Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Sadi Serdar Güneli, yıldırım çarpmasının, minaredeki antenlerden ve paratoner olmayışından kaynaklandığını belirtti.
"Anten varsa ve paratoner yoksa o koruma alınmamışsa o ciddi bir tehlike oluşturuyor"
Güneli, yüksek yapıların mutlaka paratonerlerle koruma altına alınması gerektiğini söyledi.
Cami minarelerinin genellikle alanlardaki en yüksek yapılar olduğunu hatırlatan Güneli, "O yüksek yapıların da mutlaka paratonerle koruma altına alınması gerekir. Bunun da mutlaka yönetmenliğe uygun ve belirlenmiş standartlarda yapılması gerekir. Aynı zamanda gördüğümüz kadarıyla birçok baz istasyonu ve telefon antenleri de varmış. Bu antenlerin tamamında paratonerlerin topraklanmasıyla irtibatlandırıp, eş potansiyel sağlanması lazım ki herhangi bir zarar oluşmasın. Ve buranın topraklanması yapıldıktan sonra da her 6 ayda bir ölçüm alınması gerekir. Acaba direnç gerçek değerinde midir değil midir diye. Ama şu anda gördüğümüz kadarıyla herhangi bir koruma yok gibi gözüküyor. Toprakla birleşen bakır iletkenleri aradık ama gördüğümüz kadarıyla iki minarede de yoktur. Eğer orada anten varsa ve paratoner yoksa o koruma alınmamışsa o ciddi bir tehlike oluşturuyor." dedi.
Güneli, "Buradaki yıldırım çarpması ise bu taşların içinde su var. Bunları birbirine tutan harç var. Gökyüzündeki o parlak ışık betonun içinden geçiyor. Haliyle betonun içindeki bütün o suyu kurutur. Kuruttuğu için de minare çöküyor. O yapı çöktüğünde etrafında insan olsa yıkılan bir taş bile ölüme sebep olabilir." ifadelerini kullandı.
Son zamanlarda yıldırım çarpmasıyla ilgili önemli uyarılarda bulunan Güneli, şunları söyledi:
"Yıldırım çarpmasında insan çok yüksek bir gerilime muhatap oluyor. O gerilime muhatap olduğunda genellikle ölümle sonuçlanır. Çok nadiren yaralanma vakası olur. O yaralanma vakası da tamamen o yıldırımın şiddetine bağlıdır. Orda herhangi bir koruma olmadığından kaynaklanıyor. Açık alanda korunmanın yolu zordur. Ağaç, saçak altında veya yıldırımın düşmesi muhtemel yerler tehlikelidir. Paratonerin olduğu bölgede yıldırım çarpmaları olmaz. O bölgeyi koruma altına alır."
İLKHA minaredeki baz istasyonlarını gündeme getirmişti
Hatırlanacağı üzere aynı camiinin minaresine GSM firmalarının kapsama alanını genişletmek için kurduğu baz istasyonlarına vatandaşlar tepki göstermiş, İLKHA da bunu gündeme getirmişti. (Emrah Deniz, Mehmet Çelik- İLKHA)
Minaredeki baz istasyonlarına tepki