Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yaptığı açıklamada, Fransa'da 24-25 Mayıs'ta düzenlenen Avrupa Yükseköğretim Alanı Bakanlar Zirvesi'nde sunulan Bologna Süreci Uygulama Raporu'nda, "üniversiteye yeni başlayan ve ebeveynleri yükseköğretim derecesine sahip bireyler" ile "yükseköğretim derecesine sahip 45-64 yaşlarındaki genel nüfus" arasında yakın ilişki tespit edildiğini söyledi.
Saraç, rapordaki verilerin, Avrupa Yükseköğretim Alanı üye ülkelerinin birçoğunda düşük eğitim derecesine sahip ailelerden gelen bireylerin üniversiteye katılımının kısıtlı olduğunu, Türkiye'de ise ebeveynleri üniversite mezunu olmayan ailelerden gelen bireylerin de yüksek oranda üniversite eğitimi aldığını gösterdiğini kaydetti.
Üye ülkelerin genelinde 45-64 yaşlarındaki üniversite mezunu nüfus arttıkça, ebeveynleri yükseköğretim derecesine sahip bireylerin üniversiteye katılımının da arttığını belirten Saraç, bu ülkelerde yükseköğrenim görmemiş ailelerden gelen bireylerin ise Türkiye'ye oranla yükseköğretime katılımının düşük olduğu gerçeğini vurguladı.
Türkiye'nin, erişim noktasında birçok üye ülkeden farklılık gösterdiğine dikkati çeken Saraç, "Türkiye'de üniversite okuyan öğrencilerin ebeveynlerinin yüzde 73'ünün üniversite mezunu olmadığını görüyoruz. Avrupa Yükseköğretim Alanı üye ülkelerindeki genel eğilimden farklı olarak, Türkiye'de ebeveynleri düşük eğitim seviyesine sahip ailelerden gelen bireylerin üniversite eğitimi alma oranı Avrupa ülkelerine göre daha fazla. Türkiye'nin üniversite mezunu yetişmiş insan profili değişiyor. Bu önemli, olumlu bir sosyolojik süreç. Önümüzdeki dönemlerde Türkiye'de ebeveynlerinden farklı, yeni bir nesil yetişecek." dedi.
Raporda, Türkiye'de birbirinden farklı eğitim seviyelerine sahip ailelerden gelen bireylere, üniversiteye erişim imkânı sağlandığının ortaya çıktığını aktaran Saraç, şunları kaydetti:
"Ülkemizde yükseköğretim derecesine sahip 45-64 yaşlarındaki nüfusun oranı yüzde 9,3. Yükseköğretime yeni başlayan ve ebeveynleri yükseköğretim derecesine sahip olan nüfus oranı da yüzde 20. Bu veriler gösteriyor ki ülkemizde üniversite eğitimi almamış ailelerden gelen bireyler de yükseköğretime katılım sağlayabiliyor." (İLKHA)