İLANDIR

Letonya Cumhuriyetinde bir yabancıya geçici ya da kalıcı olarak verilen izinler oturma izni olarak adlandırılmaktadır. Son zamanlarda artık ikamet izinleri kimlik belgesi şeklinde düzene girmiştir.

Letonya da oturma izni almak istiyorsanız öncelikle belirtilen bütün evrakları eksiksiz olarak hazırlamanız gerekmektedir. Eğer listede yer alan uygun bir devletin vatandaşı iseniz ikamet izni almadan belirlenen belgeleri gönderebilirsiniz. Diğer ülkelerin vatandaşı iseniz de hazırlamanız gereken belgeleri sıralayabiliriz. Öncelikle bir yıldır geçerli olan bir sağlık sigortanız bulunmalıdır. Leton sağlık bakımı tarafından kişilere tüberküloz olmadıklarını belirten bir sertifika verilir.

Eğer Letonya vatandaşı iseniz ya da daimi oturum izniniz bulunuyorsa aile birleşimi için ikamet izni almak istiyorsanız gönderilecek belgeleri hazırlamalı ve daha sonra başvurunuzu yapmalısınız. Ayrıca bu konu ile ilgili https://letonya.vatandaslik.com.tr/ adresi de ayrıntılı bilgi edinmenizi sağlayacaktır. Oturma izni talebiniz için bir örnek form doldurarak fotoğraflarınızı da dosyaya koymalısınız. Gerekli geçim şartlarını onaylayan bir belge gerekmektedir. Letonya Cumhuriyeti için yaşamaya karar verdiğinize göre bunun ile ilgili de ikamet yeriniz gerekecektir. Ayrıca orada kalma hakkınızı onaylayan belge, evliliğinizin onaylı belgesi ve devlet görev ödemesini onaylayan belge yeterli olacaktır.

Letonya vatandaşlığı için almış olduğunuz geçici ikamet izninizin bitimine en geç 30 gün kala evraklarınızı göndermeniz gerekmektedir. Vatandaşlık ve göçmenlik bürosunun bölge müdürlüklerine gönderebilirsiniz. Oturma izninizin tescil edilmesi için onaylanmış bir davet mektubu gerekmektedir. Eğer başvuran kişi yabancı ise davet mektubu gerekli görülmemektedir. Serbest meslek sahibi bir kişi olmalıdır, yabancı bir tacirin temsilcisi olabilir.

Eğer bir Letonya vatandaşı olduysanız artık 30`dan farklı ülkede yaşama hakkı kazanmış olursunuz. Letonya vatandaşlığının faydalarından birisi de AB ve EFTA ülkelerinde çalışma hakkına sahip olmanızdır. Avrupa`da bulunan üniversiteler diğer ülkelerde bulunan üniversitelere oranla iyi bir eğitime sahiptir. Batı Avrupa`da üniversite okumak ücretsizdir ve eğitime önem verilmektedir. AB öğrencileri öğrenci kredileri bulunmaktadır. Letonya pasaportu alırsanız birçok yeri vizesiz gezme hakkı kazanırsınız. Neredeyse tüm Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika ülkeleri, Japonya, Kore, Avustralya, Yeni Zelanda bu vizesiz gezebileceğiniz ülkeler arasındadır. 

Letonya`nın başkenti Riga`dır. Riga büyüleyici ve eşsiz bir şehirdir. Gezilecek birçok güzelliği bulunur bu şehrin. Barlar, restoranlar, yüksek sesli kulüpler ve sessiz barlara buralarda sıklıkla rastlayabilirsiniz. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi`nde Riga Avrupa Kültür Kenti seçilmiştir. Letonya nüfus olarak da oldukça küçük bir yere sahiptir. Yaklaşık olarak iki milyon kadar bir nüfusu bulunur. 4 büyük ulusal parkı bulunmaktadır ve bu parkları büyük merak uyandırmaktadır. Bunlardan birisi içerisinde 500 ulusal eseri bulunduran Gauju Vadisi`nde bulunan Gauju Milli Parkı`dır.  Letonya`da bulunan arazilerin de çoğuna el sürülmemiştir. Ayrıca birbirinden güzel gölleri de bulunmaktadır. Sadece güzellikleri ile büyüleyici değil aynı zamanda Avrupa`da yaşamak için de en ucuz yerlerden birisidir.