Batman'ın tarihi antik kenti olan Hasankeyf ilçesinde son Ramazanlarını geçirdiklerini belirten Hasankeyfliler, on yıllardır yaşadıkları, doğup büyüdükleri ilçelerinde son Ramazan'ı geçirmenin hüznünü yaşıyorlar.
Sultan Süleyman tarafından yapılan Er-Rızk Camii ile Eyyubiler tarafından yapılan Kızlar Camii gibi asırlık camilerde kıldıkları son teravihlerinin dahi kendilerini hüzünlendirdiğini belirten ilçe sakinleri, Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak olan tarihi ilçelerinde yaşadıkları son Ramazan ayını doyasıya yaşamak istediklerini söylüyorlar.
Hasankeyf'in önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınmasının ardından diğer eserlerin taşınması için çalışmalar devam ederken, Hasankeyfliler ise tarihi ilçede son Ramazanlarını geçiriyorlar.
Zeynel Bey Türbesi'nin ardından Hasankeyf'te bulunan Er-Rızk Camii, Kızlar Camii, Süleyman Han Camii, Koç Camii, İmam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Hamamı, Yamaç, Orta Kapı, Mezarlar ve Baldaken Türbesi gibi tarihi eserler Ramazan ayından sonra taşınacak.
"Hasankeyf'teki son Ramazan ve teravihlerimiz olacaktır"
20 yıla aşkındır Hasankeyf İlçe Müftülüğünde çalışan Molla Hasan Dursun, Hasankeyf'teki son Ramazan ve teravih namazlarını kılmanın hüznünü yaşadıklarını söyledi.
Dursun, "Hasankeyf'teki tarihi eserlerimiz Hasankeyf'in yeni yerleşkesine taşınacağı nedeniyle taşınma hazırlığı içindedirler. Muhtemelen Hasankeyf'te bu son Ramazan ve teravihlerimiz olacaktır. İnşallah eserler taşındıktan sonra da daha geniş ve kapsamlı bir şekilde dini ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde düzenlenecektir. Temennimiz eserlerin yeni yerinde de aynı şekilde değerlendirilmesidir." dedi.
Yeni yerleşim alanında da cami ve Kur'an kurslarının en iyi şekilde yapılması gerektiğini ifade eden Dursun, "Tarihi eserlerimiz, yeni yerleşkede korunup vatandaşlarımızın dini hizmetlerine en iyi şekilde cevap verebilecek düzeyde dizayn edilmelidir. Çünkü şu anda bizim 5 tane camimiz mevcut, yeni yerleşkede planlanan sadece 3 tane camidir. En azından Hasankeyf gibi bir yerde 4 mahalle varken her birine birer cami ve Kur'an kursları dâhil olmak üzere planlanırsa inşallah bu ihtiyacımız temin edilmiş olacaktır." diye konuştu.
Taşınacak eserler hakkında da kısa bilgi veren Dursun, şunları söyledi: "Taşınacak olan Er-Rızk Camii, Süleyman Han Camii, Kızlar Camii (Eyyubi Camii) gibi camiler ayrıca İmam Abdullah Zaviyesi, Osmanlı Hamamı dediğimiz Artuklu Hamamı bunlar inşallah karşı tarafa Kültür Parkı'na taşınacaktır."
"Tarihi yerde Ramazan'ı geçirmemiz elbette çok güzeldir"
Doğup büyüdükleri tarihi Hasankeyf'te Ramazanı geçirdikleri için mutlu olduklarını belirten Hasankeyf Merkez Mahalle Muhtarı Hasan Yılmaz, "Gönül isterdi ki Hasankeyf hiçbir zaman sular altında kalmasın. Evet, baraj olsun ama baraj olurken de bizim tarihi değerlerimiz, maneviyatımız ve yaşayıp büyüdüğümüz yerlerinde sular altında kalmayıp kurtulacağını umut ediyorduk. Burada son Ramazanımızı geçiriyoruz. Az öncede teravihlerimizi beraber kıldık. Namazda ne kadar güzel bir birliktelik vardı. İnşallah yeni yerleşim alanında taşınabilen eserler taşınacak ve taşınmalarına da seviniyoruz. Tarihi, doğup büyüdüğümüz bir yerde bu Ramazan'ı geçirmemiz elbette çok güzeldir." dedi.
"Hasankeyf'teki Ramazan'ın güzelliği bambaşka"
Emin Turan ise şunları söyledi: "Bize çok güzel evler yaptılar yalnız evlerde eksiklik vardır. Hasankeyf'teki Ramazan'ın güzelliği bambaşka. Namazdan sonra namaz arasındaki o salavatlar ve tesbihatler Allah'a ve Peygamber Efendimize olan aşkımız hep olacak. İnşallah gideceğimiz yerde de aynı güzellikler olacaktır. Üzerinde yaşadığımız Hasankeyf'te birkaç parça eser vardır. Tarihi yapısıyla İslam'la müşerref olmasıyla bugüne kadar 366 tane cami gelmiş gitmiş. Bunların arasında büyük üniversiteler olmuş fakat bir damla suya boğdurdular bizi."
Hasankeyflilerden Ramazan Ayhan, Hasankeyf'te yapılanların iyi olmadığını ancak ellerinden de hiçbir şeyin gelmediğini söyledi. (Mehmet Sait Çelik - İLKHA)