İSMAİL DALKILIÇ- Doğruhaber

Türkiye, 24 Haziran'da Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor. YSK kararına göre, seçime HÜDA PAR, AK Parti, Saadet Partisi, MHP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti ve Vatan Partisi girecek. Siyasi parti genel merkezleri, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini bugün en geç saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) verecek. Bağımsız milletvekili adayları da en geç bugün saat 17.00'ye kadar il seçim kurullarına başvuru yapacak. Siyasi partiler, aday listeleri ve bağımsız adayların başvuru evrakındaki eksikleri 25 Mayıs'a kadar tamamlayacak. Milletvekili geçici aday listeleri, YSK'ce Resmi Gazete'de 26 Mayıs'ta yayımlanacak ve itirazlar başlayacak. Geçici aday listelerine itirazlar 27 Mayıs saat 15.00'te sona erecek ve 23.59'a kadar itirazlar karara bağlanacak. YSK tarafından milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibarıyla ilan edilmek üzere il seçim kurullarına ve Resmi Gazete'ye 30 Mayıs'ta gönderilecek.

PARTİ VE İTTİFAKLARIN OY PUSULASINDAKİ YERLERİ BELLİ OLDU

24 Haziran'da yapılacak 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri için kura çekimi yapıldı. Buna göre, Milletvekili seçimlerindeki oy pusulası sıralaması şöyle oluştu:

1. sıra: Cumhur İttifakı

2. sıra: HÜDA PAR

3.sıra: Vatan Partisi

4. sıra: Halkların Demokrat Partisi (HDP)

5. sıra: Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)

6. sıra: Millet İttifakı

Yapılan kura çekiminde ittifaklar içindeki sıralama da şu şekilde belirlendi:

Cumhur İttifakı: AK Parti, MHP

Millet İttifakı: CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti

SEÇMENE İKİ OY PUSULASI VERİLECEK

Seçmenlere verilecek iki oy pusulalarından birisi cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak. Bu oy pusulasının en üst kısmında "Cumhurbaşkanı Adayları" başlığı bulunacak. Bu başlık altında Türkiye'de ilk kez cumhurbaşkanının halkın oyuyla belirlendiği 10 Ağustos 2014'deki seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanı adaylarının isimleri ve fotoğrafları bulunacak. Bu oy pusulasında partilerin logoları ve yaptıkları ittifakların unvanları olmayacak. İkinci oy pusulasında ise seçmenler milletvekili adaylarına oy verecek. Seçmenler, hem cumhurbaşkanına hem milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.