Siirt'te hatimle teravih namazı kılma geleneği bu sene de kentte belirlenen bazı camilerde devam ettiriliyor.
Bu yıl hatimle namaz kılınan camilerden Hacı Hamza Aras Camisi, teravih namazını hatimle kılmak isteyen cemaatle doluyor.
Yatsı namazının kılınmasının ardından başlayan hatimle teravih namazının her rekâtında imam hatip ve hafızlar tarafından bir sayfa Kur'an-ı Kerim okunuyor. Toplamda 20 rekâtta bir cüzün tamamen okunduğu namazda, vatandaşlar hem namazını kılmış hem de hatmini yapmış oluyor.
"Ramazan ayında müminler melekleşiyor"
Teravih namazının, ümmetine farz olmasından endişe ettiği için Peygamber Efendimizin namazlarını evde ve 8 rekât olarak kılmaya devam ettiğini belirten İl Müftüsü Ahmet Altıok, Peygamberimizin, ümmetine olan merhametinden dolayı teravih namazını cemaatle kılmak için mescide gelmekten imtina ettiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan rahmet, bereket ve feyiz ayı mübarek Ramazan ayında müminler melekleşiyor, yemiyor, içmiyor, zevklerinden el etek çekiyor, kendini tüm benliği ve varlığıyla cenabı Allah'a adıyor. Melekler misali gece gündüz ibadet ediyor, tuttuğumuz oruçlarla cenabı hak bizleri arındırıyor, yüceltiyor ve bizleri adeta melekleştiriyor, günahlarımızı af ediyor. Geceleri de teravih namazı kılıyoruz. Peygamber Efendimiz teravih namazını bir gece kılmış, 2'nci gece kıldığında cemaatin sayısı artmış, 3'ncü gece kıldığında sayının daha da arttığını görünce 4'ncü gece camiye çıkmamış ve sahabelerinin camiye toplandığını görünce, teravih namazının ümmetine farz olmasında endişe ettiğini ve ümmetine olan merhametinden dolayı teravih namazını kılmaya çıkmadığını ifade buyurmuştur."
"Ramazan da Rabbimizin mağfiretini kazanıyoruz"
"Hazreti Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha uygun olacağını düşünmüş ve sahabeyle istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır." diyen Altınok, teravih namazının 8 rekât yerine 20 rekât kılınmasının da bu dönemde düzenlendiğini söyledi.
Altıok, "Hazreti Ömer döneminde müminler, dağınık bir şekilde teravih namazını kıldıkları için Ebu Ubeyde Bin Cerrah'ı Müslümanlara imam tayin eden Hazreti Ömer, namazın düzenli bir şekilde ve sevgili Peygamberimizin 8 rekât olarak kıldığı teravih namazını 20 rekât olarak kıldırmıştır. O zamandan bu yana müminler teravih namazını 20 rekât olarak kılmaya devam etmişlerdir. Bizler de bu gece Rabbimizin lütfu ile hafız kardeşlerimizin önünde, naçizane bende bir hafız olarak, 20 rekâtta Kur'an'dan bir cüz okuyarak Ramazan da 30 gün boyunca 1 hatim tamamlamak suretiyle, Rabbimizin mağfiretini, sevgisini talep ediyoruz. İnşallah Kur'an'ın nuru, bereketi, rahmetiyle cenabı hak bizleri bağışlar, ümmet bilincimizi perçinler. Filistin'de katledilen mazlum, Mağdur kardeşlerimizin kurtuluşuna vesile olur." ifadelerini kullandı
"Allah İslam'ın izzetini ve mazlumları korumayı bizlere nasip eylesin"
Dünyanın dört bir köşesinde ümmetin gerçek manada kardeş olamamasından dolayı kâfirlerin, Müslümanların üzerine vahşi canavarlar gibi saldırdığını kaydeden Altıok, "Aslında biz onlardan çok daha güçlüyüz. Allah Kur'an-ı Kerim'de; 'İman edenler Allah yolunda cihad eder, Kâfirler ise tağut yolunda savaşırlar, şeytanın tuzağı pek zayıftır. Müminler içinse Allah'ın yardımı çok yakındır.' Buyuruyor. Eğer biz gerçek manada sırtımızı Allah'a dayayıp tevekkül edersek, Müslüman olarak yaşarsak, İslam'ın gereklerini yerine getirirsek, İ'la-yı Kelimetullah için çalışırsak, Allah'ın Kur'an'da buyurduğu gibi, 'Allah size yardım ederse sizi yenecek hiçbir güç yoktur.' ayetine mazhar oluruz. Rabbim bizlere tarihte olduğu gibi Ashabı Kiram efendilerimizin ruhu ile cihat etmeyi, birleşmeyi, İslam'ın izzetini ve mazlumları korumayı bizlere nasip eylesin." Şeklinde konuştu.
"Ramazan ayı fırsat ayıdır"
65 yaşında olmasına rağmen hatimle kılınan teravih namazına geldiğini belirten Cemalettin Çiçek, Öncelikle şu söylemek istiyorum, gidip vaktimizi dışarda geçireceğime gelip camide hatimle namaz kılıp sevabını almak ve rabbimin rızasını kazanmak için Ramazan'ı değerlendirmeye çalışıyorum, hocalarımız gayet güzel bir şekilde önümüzde namaz kıldırıyorlar. Teravih namazı malum adı üstünde rahatlık, rahatlamak anlamlarına geliyor. İnsan düşünürse, gün boyu tutulan orucun ardından iftar vaktinde yediklerimiz ve içittiklerimizin ardından kıldığımız teravih namazı, aldığımız gıdaları eritmek için bir tür rahatlama sayılıyor. Gündüzü oruçla geçiriyorum, vaktim olursa işlerimi de yapmaya çalışıyorum. Ramazan ayı fırsat ayıdır. Çok şükür, değerlendirmeye çalışıyorum. Rabbim nice Ramazanlara kavuşmayı nasip etsin." ifadelerini kullandı. (Murat Orhan İLKHA)