Irak Seçim Komisyonu yaptığı açıklamada, henüz resmi olmayan sonuçlara göre, Irak'ın önde gelen liderlerinden Mukteda es Sadr'ın desteklediği Sairun ittifakının, seçimlerde birinci geldiğini belirtti.
Seçim sonrası sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Sairun ittifakının lideri Sadr, Irakta teknokrat bir hükümetin kurulacağını açıkladı.
Kurulacak hükümetin halka hizmet etmesi gerektiğini belirten Sadr, hükümetin devlet hazinesinin kendi çıkar ve menfaati için kullanmaması gerektiğini ve devlet parasının sadece halka hizmet için kullanılması gerektiğini belirtti.
Sadr, dün yaptığı başka bir açıklamada ise şunları kaydetti: "Biz Iraklıların kararı vatanımızın sınırları içerisinde işgallerin olmamasıdır. Özgür ve bağımsız bir ülkedir. Bizler ne işgali nede başka bir gücü (tahakkümü) istemiyoruz."
Sadr'ın 329 sandalyeli mecliste 54 sandalye elde ettiği tahmin ediliyor.
Hükümet nasıl kurulacak?
Irak anayasasına göre hükümetin kurulması 90 günlük bir sürece yayılıyor.
Bunun için önce önümüzdeik pazartesi günü Yüksek Seçim Komisyonu'nun resmi sonuçları yayınlaması beklenecek.
Cumhurbaşkanı Fuad Masum, 15 gün içinde parlamentoyu ilk oturumunu yapmaya davet edecek.
Bu oturumda meclis başkanı ve iki vekili seçilecek.
İlk oturumun ardından 30 gün içinde yeni devlet başkanı da parlamento tarafından seçilecek.
Yeni cumhurbaşkanı 15 gün içinde parlamentoda en fazla vekile sahip partiye hükümeti kurma görevi verecek.
Başbakan adayının bir kabine oluşturması ve parlamentodan onay alması için önünde 30 günü bulunacak.
Kabinenin belirlenmesinin ardından parlamento hem hükümet programını hem de tek tek bakanları oylayacak. Bakanları göreve başlayabilmesi için parlamentodaki vekillerin çoğunluğunun desteğini alması gerekiyor.
Mukteda es-Sadr kimdir?
Mukteda es-Sadr 12 Ağustos 1973 tarihinde dünyaya geldi. Ayetullah Muhammet Sadık es-Sadr'ın 4. oğludur.
Bir süre İlahiyat eğitimi alan Sadr, babasını suikast sonucu kaybettikten sonra eğitimini tamamlamadı. İki kardeşi de Saddam Hüseyin'in emri ile 19 Şubat 1999'da düzenlenen bir suikast sonucu öldürüldü.
2003 senesinin Nisan ayında Sadr şehrinde onun taraftarları tarafından kurulan Sadr Bürosu hizmet vermeye başladı. Sağlık, yiyecek ve temiz su, temin ettikleri başlıca hizmet çeşitleri.
Irak'taki Amerikan varlığına her zaman muhalif olan Sadr, 2003 senesinde direniş örgütü Mehdi Ordusu'nu kurdu.
Sadr'ın taraftarları 2005 senesinin Aralık ayında düzenlenen seçimlerde parlamentoda Birleşik Irak İttifakı'nı destekledi. Ama Kasım 2006'da Sadr, başbakan Nuri el-Maliki ve George Bush liderliğinde Ürdün'de düzenlenen bir zirvede Irak hükümetini boykot ettiğini deklare etti.
Bu boykot iki ay sürdü, daha sonra Sadrcılar kendi pozisyonlarına geri döndüler.
Nisan 2007'de Sadr, Necef'te bir miting çağrısında bulundu, Nuri el-Maliki'den ABD öncülüğündeki güçlerin Irak'tan çekilmesi için bir takvimde anlaşmayı talep etti.
O zamandan bu yana Sadr'a sadık savaşçılarla Amerikan ve Irak güçleri arasında çatışmalar devam etti.
2010'daki parlamento seçimlerinde Sadr'ın bloğu güçlü bir etki oluşturdu.
Irak Parlamentosu'ndaki Sadr grubunun da lideri olan Es Sadr, Maliki liderliğindeki Irak hükümetini, başına buyruk şekilde karar almak ve ülkedeki diğer siyasi grupları dışlamakla suçluyor.
2017 senesinde Sadr, kendisine bağlı olan Seraya es-Selam grubuna Kerkük'e yönelmeleri için talimat verdi. (İLKHA)