Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 2018 yılında 89 gıda kontrol görevlisiyle gerçekleştirilen 5 bin 389 denetim sonucu kriterlere uymayan işyerlerine toplam 1 milyon 114 bin 698 lira tutarında idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde çalışan Gıda Kontrol Görevlilerinin risk esasına göre yürüttüğü denetim faaliyetleri kapsamında yapılan denetimler, Ramazan ayında artan tüketim ve vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla, temel besin maddesi olan ekmek, unlu mamul ve sade pidenin üretildiği fırınlara yönelik yoğunlaştı.

Denetimler ile ilgili bir açıklama yapan Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 2017 yılı Ramazan ayında Diyarbakır genelinde gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine toplam 1312 adet denetim gerçekleştirdik. Bu Ramazan ayında da aynı hassasiyet içerisinde 89 gıda kontrol görevlisiyle denetimler gerçekleştirilecektir. Ramazan öncesi denetimleri tamamlanan fırın, unlu mamul ve sade pide üretim yerini takiben gıdaların üretim ve tüketiminde her aşamada gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar kesintisiz olarak devam etmekledir. Ramazan ayında artan gıda tüketimini fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapanlara fırsat vermemek için iftara yakın saatlerde özellikle lokanta ve restoran gibi toplu tüketim yerleri başta olmak üzere gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerleri Gıda Kontrol Görevlilerimizce denetlenecektir. Ayrıca "Ramazan paketi" adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iş yerlerine yönelik de denetimler yapılacaktır." dedi.

Atalar şunları söyledi:

"2018 yılında 89 gıda kontrol görevlisiyle şimdiye kadar toplam 5389 denetim gerçekleştirdik. Denetimler sonucunda kriterlere uymayan işyerlerine toplam 1 milyon 114 bin 698 lira tutarında idari para cezası uygulandı. Bu Ramazan ayında da geçmiş yıllarda olduğu gibi aynı hassasiyet içerisinde yoğun bir şekilde denetimlere devam edeceğiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak tarladan sofraya gıda güvenilirliğini sağlamak temel görevimizdir. Ramazan ayındaki tüketim artışını fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapanlara asla fırsat vermeyeceğiz. Diyarbakır halkının güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlamak için mesai mefhumu gözetilmeksizin denetimlerimizi gerçekleştireceğiz.  Denetimlerin yanında vatandaşlarımızın da gıda tüketiminde daha bilinçli olmaları ve gıdayla ilgili şikâyetlerini 'ALO 174 Gıda Hattı' vasıtasıyla ilgili mercilere ulaştırmaları, bu çalışmaların amacına ulaşmasında önem taşıyacaktır. Bu vesile ile bütün vatandaşlarımıza hayırlı ramazanlar diliyorum." (Emrah Deniz-İLKHA)