Vücutta sonradan oluşan ve fark edilen kitlelerin önemli bölümünü yağ bezeleri oluşturur. Bu bezeler vücutta en sık görülen yumuşak doku urlarıdır. Genellikle 1-3 cm çapında, cilt altına yerleşmiş lezyonlardır. Elle bastırılınca hareketli, yumuşak ve düzgün sınırlı kitlelerdir. Yıllarca benzer büyüklükte kalırlar, büyümeleri çok yavaştır.
Memorial Dicle Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kemal Karadaş, İlke Haber Ajansı'na yaptığı değerlendirmede "Hemen herkeste görülen yağ bezeleri (Lipom) deri ile kas dokusu arasında yer edinir ve kötücül olmayan tümörlerin genel adıdır. Her yaşta ortaya çıkabilirler ancak genellikle 20-40 yaşları arasında sık görülür. Oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak ailesel ve genetiksel faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir." dedi.
Vücutta oluşan yağ bezesinin enfeksiyon kaptığı zaman özellikle yüz bölgesinde çok kötü iz bırakabildiğini ifade eden Karadaş, görünen yerlerdeki kistlerin çıkarılmasında fayda olduğunu belirtti.
Karadaş "Hastalarımız yağ bezesi yüz, el ve kolda gözüktüğünde rahatlıkla doktora başvurabiliyor. Kapalı yerlerde görünmediği için biraz daha geç gelebiliyorlar. Bunun tek bir dezavantajı var; zamanla büyüyerek ağrı yapar. Bazen enfeksiyona neden olabilir. Hasta en çok o enfeksiyon şikâyeti nedeniyle geliyor. Biz onların iltihabını temizleyip ilaç ile düzeltmeye çalışıyoruz. Normalde lipomlarda enfeksiyon olmaz. Ama saçlı deride ve yüzde enfeksiyon çok fazladır. Hastayı rahatsız eder. Enfeksiyon kaptığı zaman özellikle yüz bölgesinde çok kötü iz bırakabilir. Onun için görünen yerlerdeki kistlerin çıkarılmasında fayda vardır. Genelde cerrahi müdahale ile çıkartmak lazım. Tek tedavi çıkarmaktır. Çok korkulacak kitleler değildir." şeklinde konuştu. (Emrah Deniz, Mehmet Çelik-İLKHA)