Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri, Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu ile Güneydoğu Anadolu Meme Hastalıkları Derneğinin ortaklaşa düzenlediği "non-metastatik meme kanserlerine güncel yaklaşım" konulu sempozyum yapıldı.
Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan DÜ Hastaneleri Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadullah Girgin, bundan sonra bilimsel toplantılara devam edeceklerini söyledi.
Üç oturum halinde yapılan sempozyumun birinci oturumunun başkanlığını Girgin yaptı. Bu oturuma konuşmacı olarak katılan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi ve Kanser Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Uzunköy, meme kanserinin tanıdan tedaviye, taramadan takibe her yönüyle ve en güncel literatür eşliğinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Uzunköy, "Meme kanseri, tedavileri birbirinden farklılıklar arz eden alt türlere sahip bir hastalık grubudur. Doğru tedavi için hangi meme kanseri çeşidi ile karşı karşıya olunduğu bilinmelidir. Meme kanserini iki evrede ele almak lazım. Evrede bir de cerrahi ön plana çıkıyor. Cerrahi sonrası da olmazsa olmaz kemoterapi yapılmalıdır. Lokal tedavide ise biyopsi tercih edilmelidir. Meme kanseri hastaya ait özelliklere göre değişir. Yaş, aile hikâyesi, menopoz vesaire gibi özellikler göz önünde bulundurulmalıdır. Herkese aynı tedavi değil, mutlaka hastaya göre tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Radyo terapi mutlaka hamilelikten sonra yapılmalıdır. Hasta yaşlıdır diye koruyucudan kaçınmamak gerekir." dedi.
Başkanlığını Prof. Dr. Abdurrahman Işıkdoğan'ın yaptığı ikinci oturumda konuşmacı Doç. Dr. Ahmet Şiyar Ekinci, başkanlığını Doç. Dr. Seyit Burhanettin Zincircioğlu'nun yaptığı üçüncü oturumda da Dr. Öğr. Üyesi Fatma Teke konuyla ilgili sunum yaptı. Sempozyum, soru-cevap bölümü ile sona erdi. (Mehmet Çelik - İLKHA)