Özdemir, İstanbul Simitçiler Odası olarak Türk simidine uluslararası patent almak için başvuruda bulunduklarını, bunu duyan Yunanistan`ın simide sahip çıkmak için harekete geçtiğini belirtti.

Simidin Osmanlı İmparatorluğu`ndan günümüze kadar gelen bir Türk yemek kültürü olduğunu ifade eden Özdemir, ``Simit, ucuz ve doyurucu olan bir halk yiyeceğidir. Biz simidimize patent almayı birkaç yıldır düşünüyorduk zaten. Patent almak için başvuruda bulunduk. Bundan sonra Türk Patent Enstitüsü ve Uluslararası Patent Enstitüsü`nde çalışma yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bize yardımcı olacak. İnşallah en kısa sürede sonuç alacağız. Türk simidini Yunanistan`a kaptırmayacağız`` dedi.

Türk simidinin, kokusu, tadı ve yapılış biçimiyle Avrupa`da satılan diğer simitlerden farklı olduğunu anlatan Özdemir, ``Ben buradan Yunanistan`a soruyorum. Acaba Yunanistan`da kaç tane simit fırını var? Madem kendi kültürleri, ellerinde belgeleri var mı? Biz Türkiye`de ne kadar simit fırını olduğunu söylesek Yunanistan belki söylediğine de pişman olacaktır. Onlar bizim farklı yiyeceklerimize de sahip çıkıyorlar. Türk simidi pekmezlenmiş, tadı, lezzeti kokusuyla diğerlerinden farklıdır`` diye konuştu.

Edirne`de 10 yıldır simitçilik yapan Göksel Örücü, Yunanlı turistlerin Edirne`ye her geldiğinde simit alarak ülkelerine döndüklerini söyledi.

``Simit madem Yunanistan`ın neden bizden alıyorlar`` diyen Örücü ``Bu simidi Yunanistan değil, hiçbir ülke bu şekilde yapamaz. Edirne`ye yüzlerce yabancı turist geliyor. Turistler simidi bizden alıyor ve çok beğeniyorlar. Boşuna bizim kültürümüze sahip çıkmasınlar`` dedi.

Simit almaya gelen Yunanlı Turist Maria Tibberi ise ``Türk simidini çok güzel. Beğeniyorum, alıyorum`` diye konuştu.

haber7