TEKNOLOJİ SERVİSİ

Facebook veri skandalının merkezindeki politik danışmanlık şirketi Cambridge Analytica tüm operasyonlarını durduracağını ve iflas başvurusunda bulunacağını açıkladı.

İngiltere Meclis Araştırma Komisyonu, şirket kapansa bile Cambridge Analytica üzerinde yürüttükleri araştırma ve soruşturma faaliyetlerinin devam edeceğini duyurdu.

Cambridge Analytica sözcüsü Clarence Mitchell, son aylarda şirketin 'asılsız' suçlamalara maruz kaldığını ve medyanın tüm müşterilerini kaybetmelerine yol açtığını söyledi. Mevcut şartlarda operasyonlara devam edemeyeceklerini belirten Mitchell, çatı şirketleri SCL Elections'ın gerekli iflas başvurularını yapacağını ekledi.

87 MİLYON FACEBOOK KULLANICISINA AİT VERİLERİ UYGUNSUZ ŞEKİLDE TOPLADI

Cambridge Analytica'nın 2014 yılında 87 milyon Facebook kullanıcısına ait verileri uygunsuz şekilde topladığı ve müşterilerin amaçları doğrultusunda kullandığı ve bunun ABD devlet başkanlığı seçimlerini etkilediğini ortaya çıkarıldı.

Ancak Cambridge Analytica söz konusu iddiayı reddederek, uzmanların olayla ilgili bağımsız bir soruşturma yürüttüğünü ve bunun neticesinde şirketin herhangi bir usulsüzlük yapmadığının kanıtlandığını belirtti.

MARK ZUCKERBERG'İN İNGİLTERE'DE SORGULANMA TALEBİ

İngiltere Meclis Özel Komitesi, şirketin kurucusu Mark Zuckerberg'in de İngiltere'de sorgulanmasını istedi.

İngiltere Meclis üyesi Damian Collins Cambridge Analytica'nın iflas başvurusunda bulunmasını değerlendirirken, araştırma çalışmalarının devam edeceğini, şirket kapansa bile soruşturmadan kaçamayacağını belirtti.

Söz konusu veri skandalının ardından Facebook şirketi, kullanıcıların veri gizliliğinin korunmasını yükseltmek amacıyla çalışmalar yapacak, politik reklamlarda şeffaflık artırılacak.

Cambridge Analytica, bir anket uygulaması aracılığıyla toplanan milyonlarca Facebook kullanıcısına ait verileri 2016 ABD başkanlık seçimleri ve Brexit referandumunun sonuçlarını etkilemek için kullanmakla suçlanıyor.