VAN-Türkiye Muhtarlar Derneği Çaldıran Şube Başkanı Adem Çınarbay'ın başkanlığında 20 köy muhtarı, Van Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret ederek köylerinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

 

Erek Toplantı Salonunda yaklaşık 1 saat süren toplantıda söz alan Dernek Başkanı Çınarbay, rapor haline getirdiği sorunları, sözlü olarak Vali Karaloğlu'na iletti.

 

Geçen yıl Karaloğlu'na ilettikleri sorunların büyük bir bölümünün çözüldüğünü belirten Çınarbay, özellikle elektrik sorununun çözülmesinin muhtarlar olarak kendilerini rahatlattığını söyledi. Her gün onlarca vatandaşın telefonla rahatsızlığını dile getirdiği voltaj düşüklüğü ve kesintilerin; Doğubeyazıt-Çaldıran nakil hattının devreye girmesiyle çözüldüğünü ifade eden Çınarbay: "Artık evimizde rahat rahat oturabiliyoruz. Daha önce vatandaşlarımız haklı olarak bizleri arayıp elektrik kesintisi ve voltaj düşüklüğünden şikâyet ediyordu. Ancak geçen yıl Valimizi ziyaret ederken dile getirdiğimiz elektrik sorunu Doğubeyazıt-Çaldıran nakil hattının devreye girmesiyle çözüldü. 1 aydır artık kimse bizi aramıyor. Çaldıran'da beyaz eşya satışlarında şimdi artış var. Voltajın yükselmesiyle birlikte vatandaşlarımız köyündeki evine bulaşık ve çamaşır makinesi almaya başladı." dedi.

 

Muhtarlardan Vali Karaloğlu'na 4+4+4 Teşekkürü
Muhtarlar; hükümetin zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 yasa tasarısını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdiler. Özellikle okullarda Hz. Peygamberin hayatının ve Kur'an-ı Kerim'in seçmeli ders olarak okutulacak olmasının sevindirici olduğunu dile getiren muhtarlar: "Hükümetin yasalaştırdığı eğitim sistemine çok sevindik. Çünkü bundan sonra çocuklarımız Hz. Peygamber'in güzel hayatını öğrenme imkânına kavuşacak. Dinini, peygamberini tanıyan bir çocuktan kimse zarar görmez. Kim ne derse desin bu eğitim sistemi bizi son derece mutlu etmiştir." diye konuştular.

 

"Elektrikte Devlet Üzerine Düşeni Yaptı, Sıra Vatandaşta"
Elektrik sorununun çözümü konusunda devlet olarak üzerlerine düşen görevi yaptıklarını anımsatan Karaloğlu, kaçak elektrik ve su kullanımında muhtarlara önemli görevler düştüğünü kaydetti. Karaloğlu: "Şimdi sıra sizde. Hizmetin karşılığını devlet ödemezse, hizmette devamlılığı sağlamakta zorlanırız. Bursa'daki, Antep'teki, Edirne'deki gariban köylü su ve elektrik parasını ödüyorsa Van'daki köylümüz de ödemeli. Bunun başka bir alternatifi yok. Şimdi biz parasını ödediğimiz şeyi disiplin altına alırız. Gereksiz kullanım olmaz. Şimdi bazı köylerimize su yetiştiremiyoruz. Ne kadar su gelirse gelsin yetmiyor. Sebebi de; yaz mevsiminde içme suyunun arazi sulamasında kullanılmasıdır. Bu sorunların çözümü için muhtar olarak bize yardımcı olmanız lazım." dedi.

 

Hangedik Köylüsüne Dere Yatağı Uyarısı
Heyelan bölgesi olan Hangedik köyünde şu anda ikamet eden köylülerin olası bir sel durumunda sıkıntı yaşayacaklarını belirten Vali Karaloğlu, köy muhtarına vatandaşları ikna edip bu riskli bölgeden çıkarmaları uyarısında bulundu. Karaloğlu: "Dere yatağında evi olan ve sel riski altında olan vatandaşlara TOKİ tarafından konut ve ahırlar yapıldı. Ama dere yatağında evini terk etmeyen vatandaşlarımızın olması çok tehlikeli. Hepimiz hem hukuken, hem de vicdanen bundan sorumluyuz. Özellikle evi risk altında olan vatandaşların en kısa sürede bulundukları evleri terk etmeleri gerekli." dedi.
Muhtarların ilettiği sorunları da dinleyen Vali Karaloğlu, muhtarların talebi üzerine Güldüren, Burçakalan, Yeniyaka ve Toprakseven Köylerine yeni yaptırılan taziye evlerinin masa ve sandalye ihtiyacının karşılanması sözünü verdi. (Mahmut Aytekin-İLKHA)