Diyarbakır'da bazı vatandaşlar kaçak elektrik kullanmadıkları halde, DEDAŞ tarafından kendilerine haksız yere ceza kestiğini belirtti. Durumun düzeltilmesi için DEDAŞ'a itirazda bulunduklarını belirten vatandaşlar, DEDAŞ'ın özelleştirilmesinden bu yana bu tür mağduriyetlerin arttığına işaret etti.

Kiracı olarak yerleştiği eve 7 ay sonra, DEDAŞ tarafından, kaçak kullandığı iddiasıyla bir belgenin gönderildiğini belirten Murat Yılmaz, kiracı olduğu için konunun düzeltilmesi yönünde bir uğraş vermediğini ve kaçak bedelini ödediğini söyledi.

Kaçak cezasını ödedikten sonra yetkililere kaçak hattın düzeltilmesi talebinde bulunduğunu ve sorunun düzeltildiğini belirten Yılmaz, "Daha sonra bir kaçak cezası daha aldım. Tekrar başvuru yaptım. Bu kaçak cezasının neden dolayı olduğunu sordum.  Bana, 'evinize harici bir faz çekilmiş' dendi. Ben ise 'yetkilileriniz bunu daha önce düzeltmişti. Bir daha neden bu kaçak cezası geldi.' diye sordum. Sonra herhangi bir sonuç alamadığımı, mağduriyetimin giderilmediğini görünce o faturayı da ödedim. Faturayı ödedikten 16 gün sonra tekrar bir ceza daha geldi. DEDAŞ Genel Merkezinde müdürle görüştüm. O, beni başka bir yetkiliye gönderdi. Kendisine gittiğim yetkili, 'Bu işin benimle hiçbir alakası yok. Bütün yetki daha önce görüştüğünüz müdürdedir.' dedi. Tekrar müdürün yanına gittim kendisi yerinde değildi. Bir müdür, yerinde olup halka yardımcı olması lazım. Ben derdimi kime anlatayım?" dedi. 

"Bu kurumun denetlenmesini istiyorum"

"Kendi çalışanları gelip elektriğimin kaçak olmadığına dair tutanak tutuyor. Bu tutanaktan 6 gün sonra bana tekrar kaçak cezası geliyor." diyen Yılmaz, şöyle konuştu:

"Böyle bir ceza varsa ödemeye hazırım ama binlerce mağdur var. DEDAŞ özelleştiğinden beri bu sorunlar bitmiyor. DEDAŞ'tan kaçak tespitine dair bir delil istiyorum. Bana, 'delil yok' diyor. Peki, 'delilsiz nasıl ceza kestiniz' dediğimde de 'biz çalışanımızın sözüne inanıyoruz' diyorlar. Madem çalışanın sözüne güveniyorsun, peki, aynı çalışan kaçak olmadığına dair tutanak tuttuğunda neden ona güvenmiyorsun? Buradan yetkililere sesleniyorum, bu kurumun denetlenmesini istiyorum. Bunlar hangi zihniyete, kime hizmet ediyorlar? Burada vatandaşı mağdur ediyorlar. Bunların derdi nedir?"

Düzenli gelen elektrik faturasının son 3 ayda düşüşe geçtiğini, ardından durumu DEDAŞ personelleriyle görüştükten sonra 5 bin TL'ye yakın kaçak elektrik cezası aldığını belirten Muhammed Türk ise, "DEDAŞ'a tekrar gelip yetkililerle görüştüm. Bana, nötrün kesik, sayaç ekranının göstermediğini söylediler. Ondan sonra kaçak işlemi yapmışlar. Ben de kaçak işleminin tespit edilip bana bildirilmesini talep ettim. Onlar da 'biz fotoğrafını çekmişiz, sisteme yüklemişiz' dediler. Ben de diyorum ki; ben bu kaçağı kullanmamışım, eğer kullanmışsam tespitini yapın. Sayaca gelen nötrün kesik olduğunu söylüyorlar. Eğer nötr kesik ise evin içine elektrik nasıl geliyor? Bunun tespitini yapamıyorlar. İki sefer müracaat ettim. Eve iki sefer DEDAŞ personelleri geldi. Evin içindeki bütün tesisatların kontrolünü yaptılar. 'Bu eve kaçak işlemi yapılmamış, evin içine kaçak çekilmemiştir' dediler. Buna rağmen DEDAŞ bana 5 bin TL'ye yakın bir ceza kesmiş." ifadelerini kullandı.  

"DEDAŞ vatandaşı mağdur etmek için elinden geleni yapıyor"

Bazı binaların sayaç panolarının kilitli olmadığını ve bunun sorumluğunun DEDAŞ'ta olduğunu söyleyen Türk, "Ondan sonra halkı mağdur ediyorlar. Sırf vatandaşı mağdur etmek için elinden geleni yapıyorlar.  Cezayı kesen DEDAŞ ekibi prim alıyormuş. DEDAŞ ekibi art niyetli olabilir. Sayaca gelen fişi çekip ondan sonra da fotoğrafını çekip tekrar yerine takabilir.  Mağdur haldeyiz, bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." dedi.

"DEDAŞ özelleştirildiğinden beri Diyarbakır halkı büyük bir mağduriyet içindedir"

İki ay içerisinde 500 TL elektrik faturası ödediğini ifade eden Mahmut Kaplan da "Mağdur olduğumuzu söylüyoruz ama hiçbir şekilde bize yardımcı olmaya niyetleri yok. DEDAŞ özelleştirildiğinden beri Güneydoğu, özellikle Diyarbakır halkı büyük bir mağduriyet içindedir. Lütfen bu konuya bir el atılsın, çözüme ulaştırılsın." diye belirtti.

DEDAŞ: İtiraz değerlendiriliyor

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş Diyarbakır İl Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada, yapılan saha çalışmaları sırasında ekiplerin, bahse konu müşterilerin kayıt dışı elektrik kullandığını tespit ettiği ileri sürüldü.

Açıklamada, "Müşterimiz 16 Nisan'da itirazda bulunmuştur. Söz konusu itiraz, komisyonlarımız tarafından eldeki belgeler ışığında değerlendirilecek ve en kısa sürede kendisine gerekli bilgi verilecektir. Hiçbir müşterimize kasıtlı kaçak cezası uygulanmamaktadır. Bu sebeple de müşterilerimizden gelen itirazlar, titizlikle incelenerek bir sonuca bağlanmaktadır." denildi. (Mehmet Çelik- İLKHA)