Uzmanlar, klozet kapaklarının 1 santimetrelik alanında 50 bakteri bulunduğunu ve bu durumun insan sağlığı için çok korkutucu sonuçlar doğurabileceğini söylüyor.
Fakat korkutucu olan başka bir durumsa bilgisayar klavyelerinin klozet kapaklarından 400 kat daha fazla kirli oluşu. Klavyelerin bu denli pis olabileceği imkansızmış gibi düşünülse de, sonuç ne yazık ki böyle.
Klavyemiz nasıl oluyor da bu kadar kirli olabiliyor?
Eğer klavyenizi ters çevirip biraz sallarsanız içinden dökülen şeyleri gördükten sonra, nasıl bu kadar pis olabileceğini anlayabilirsiniz. Dökülen yemek artıkları, toz, saç telleri gibi pekte iç açıcı olmayan şeylerle karşı karşıya kalırsınız.
Ayrıca klavye başında öksürerek ve hapşırarak mikropların etrafa saçılması da başka bir etken.
Pis olan sadece klavye mi?
Hayır! Kirli olan tek şey klavye değil. Bilgisayarınızın mouse`u da pek farksız sayılmaz. Keza akıllı telefonlarımızda da durum aynısı. Temizliğe özen göstermediğimiz sürece el ile temas kurduğumuz her şey kirlenebiliyor.
Klavye nasıl temizlenmeli?
Klavyelerin temizlenme işlemi oldukça kolay ve basit. Elektrik ile bağlantısını kestiğiniz bilgisayarınızın klavyesini, tozlarını alacak fırçalar yardımıyla işleme başlayabilirsiniz.
Klavye temizliği için kullanılan elektrikli temizleyici ya da normal elektrikli süpürge ile uzaktan tozlarını alabilirsiniz.
Bilgisayardan harici bir klavye kullanıyorsanız eğer, tuş dizilimlerini unutmadan söküp, cildinize zarar vermeyecek bir temizlik ürünüyle yeterli hijyeni sağlayabilirsiniz.
Temizlik malzemesinde dikkat etmeniz gereken başka bir durumsa, klavyenizdeki yazıları silecek kadar ağır kimyasal içermiyor olması. Daha sonra tuşları sökülmüş klavyenin gövdesini de temizlerseniz işlem tamamlanmış olacaktır.
(Yeni Şafak)