İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun başkanlığında Diyarbakır'da 16 ilin Vali, İl Emniyet Müdürleri ve İl Jandarma Komutanlarının katılımıyla "Bölge Güvenlik Toplantısı" gerçekleştirildi.

Toplantında bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yapılan bir eylemden sonra suçun failinin yakalamaya çalışma şeklindeydi. Şehirde, günlük hayatta, kriminal suçlarda bu doğru bir anlayıştır ama küresel terör örgütlerini bitirme noktasında bunun bir sonuç vermediği apaçık ortadadır. Özellikle sokak eylemleri sonrasında bu stratejiyi tamamen terk ettik. Örgütün kendisi bir suç makinesi, terör eylemleri, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı yapıyor, bunun için organize gruplar ve yığınaklar var. Öyleyse bu örgütün tamamını bütün unsurlarıyla her yerden aralıksız takip etmek bizim temel görevimizdir. İşte bu yaklaşımla mücadele konseptimizi şekillendirdik. En önemli meselelerden birisi bunların lojistik desteklemelerine operasyonlar gerçekleştirmekti." dedi.

"2016 yılında 686 olarak değerlendirilen örgüte katılım sayısı 2017'de yaklaşık 150 olmuştur." diyen Soylu şunları söyledi:

"Son birkaç aydır bir taraftan istihbaratımız, bir taraftan güvenlik kuvvetlerimizin tamamı el birliğiyle gerek kırmızı listeden etkisiz hale getirdiğimiz, gerek yeşil, gri, mavi, beyaz listelerden etkisiz hale getirdiklerimiz de Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla gerçekleşen bu operasyonlarda ne kadar kararlı olduğunu ve örgüt için artık hiçbir çıkış noktası olmadığını buradaki arkadaşlarımızın ortaya koyduğu kararlılıkla bir kez daha milletimize ortaya koyduk. 2016 yılında 686 olarak değerlendirilen örgüte katılım sayısı 2017'de yaklaşık 150 olmuştur. 2018 için de şu ana kadar toplam rakam 38'dir. Teslim olan terörist sayısı bunun katbekat üstündedir. Tüm ortaya konulan, hükümetin, güvenlik kuvvetlerimizin, sosyal kuruluşların, ekonomik politikaların, temel stratejilerin uygulaması esas itibariyle terör örgütlerinin lojistiğinin kesilmesine yönelik bir adımdır. Bunda da sonuç itibariyle özellikle örgüte katılımların rakamı ve sayısı önemlidir. Burada da büyük bir başarı olduğu apaçık ortadadır. Hele Afrin süreci, Zeytin Dalı Harekâtı'nda örgüt sabahtan akşama kadar katılın çağrısı yapmış, milletimizden herhangi bir destek bulamamıştır. Bu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, hükümetimizin ve milletimizin iradesinin ortaya koymuş olduğu kararlığının en önemli sonuçlarından bir tanesidir. 2017 başında yurt içinde bin 835 ve bin 935 olarak değerlendirilen terörist sayısı yılsonuna kadar yüzde 40 azalma göstererek bin 104 ve bin 200 bandına çekilmiştir."

Son 4-5 günde 29'un üzerinde PKK'linin öldürüldüğünü belirten Soylu, "Amanoslar'da geçmiş dönemdeki klasik mücadele tarzından başka bize imkân vermiyordu. Sonrasında foto kapanlardan, insansız hava araçlarına kadar, korucuların sayısının arttırılmasına kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hangi harekât tarzını benimsediysek Amanoslar'da da aynı mücadele tarzının dizayn edilmesi ve özellikle teknik kabiliyetlerinin yükseltilmesi ile son 4 ya da 5 günde 29'un üzerinde terörist etkisiz hale getirildi. Teknolojik üstünlük, özellikle jandarmamızın, polisimizin, korucumuzun, sahil güvenlik teşkilatımızın birbiriyle entegrasyonu ve koordinasyonu bizi en yüksek başarı noktasına getirdi. İnşallah bunu daha yükselterek devam edeceğiz. Terörü tamamen tasfiye etmek için inşa ettiğimiz bu sistem, ekipman ve personel yönetimi değişikliği yapmamızı zaruri hale getirdi. Personel konusunda jandarma ve polis özel harekât alımlarına hız verdiğimiz gibi korucular üzerinde yaptığımız iyileştirmeler yeni alımlarla etkili oldu." dedi.

Toplantıya İçişleri Bakanı Soylu'nun yanı sıra Diyarbakir Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Müsteşar Yardımcısı İsmail Çataklı, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Adıyaman, Batman, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Muş, Osmaniye, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa, Tunceli, Valilileri, Bölge Jandarma Komutanları, İl Jandarma Komutanları ve İl Emniyet Müdürleri katıldı.  (Emrah Deniz-İLKHA)