Kâbe’deki genişletme projeleri kapsamında olan tavaf alanının genişletilmesi çalışmalarına başlandı. Saatte 52 bin hacı adayının veya umre ziyaretçisinin tavaf yapabildiği Kâbe’nin etrafındaki tavaf alanının genişletilmesiyle bu rakamın saatte 130 bine çıkarılması hedefleniyor. Çalışmalar, Kâbe’de namaz kılan ve umre ziyaretinde bulunanları etkilenmeden devam edecek.
PROJENİN MALİYETİ 40 MİLYAR RİYAL
Mescid-i Haram’ı genişletme projesinin şimdiye kadar yapılan en büyük genişletme çalışmasının olduğu kaydediliyor. Projenin maliyetinin 40 milyar Suudi Riyali’ni (10,6 milyar dolar) aştığı tahmin ediliyor. Proje tamamlandığında Kâbe’de aynı anda 2 milyon kişi namaz kılabilecek.
Yeni genişletme projesi Mescid-i Haram’ın çevresindeki bölgelerin boşaltılmasını sağlayacak ve ziyaretçilerin hareketini kolaylaştıracak. Aynı zamanda çevrenin iyileştirilmesine ve güzelleştirilmesine katkı sağlayacak. Proje kapsamında ayrıca yayaların kullanacağı elektrikli merdivenlerin bulunduğu tüneller ve sadece araçlar yeni bir yol şebekesi yapılacak.
Mescid-i Haram’ın alanında yeni yapılan 8 projenin uygulanmasında yaklaşık 10 bin işçi çalışıyor. Proje kapsamında ayrıca abdest yerlerinin geliştirilmesi ve yenilerinin yapılması da yer alıyor. Projelerin gözetimini, Haremeyn El-Şerifeyn Genel Başkanlığı ve Yüksek Öğretim Bakanlığı üstleniyor.
ÇALIŞMALAR TAVAF EDENLERİ ETKİLEMEYECEK
Çalışmalara önceki gün namaz kılan ve tavaf edenleri etkilemeyecek şekilde çalışma alanın bölünerek başlandı. Çalışmaların başlangıç noktası el-Safa kapısı ile el-Fetih kapısının yer aldığı alan oldu. Zemzem kuyusunun üstünde yer alan bölgede de kırma işlemlerine başlandı.
Kâbe Güvenlik Gücü Komutanı Albay Yahya el-Zahrani, bu çalışmaların Kâbe’de namaz kılan, tavaf edenlere önümüzdeki 75 gün içinde etki etmeyeceğini, çalışmaları yapan bütün ilgili birimlerle çalışmaların temmuz ayı başlarında durdurulması yönünde anlaşmaya varıldığını söyledi.
Çalışmaların en yoğun olduğu bölgenin Fetih Kapısı ile Umre Kapısı arasındaki bölgede genişletme çalışmaları doğrultusunda birkaç kat inşa edildi. Çalışmalar sırasında umrecilerin güvenliği için Harem’in kapılarından el-Hudeybiye, el-Medine, el-Kudüs ve el-Şamiye kapıları kapatıldı.
El-Umre kapısı ile el-Fetih kapısı karşısında yer alan genişletme çalışmalarının ilk katı önümüzdeki Şaban ayı içinde tamamlanacak ve 200 bin kişi burada namaz kılabilecek. Genişletme çalışmalarında 10 bin abdest alma yerinin hazır olacağı belirtiliyor. Genişletme çalışmalarına namaz vakitleri haricinde gece gündüz devam edilecek.
OSMANLI MİRASI YIKILIYOR!
Kâbe’deki genişletme projeleri kapsamında, Osmanlı’nın Kâbe’deki mimarisi olan revaklar da yıkılıyor. Projeye göre Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a hazırlatılan ve 1590 yılında Mimar Mehmet Ağa tarafından inşa edilen Osmanlı revakları ve kubbeleri de alanın genişlemesi dolayısıyla yıkılmak zorunda kalıyor. Daha önce de Kâbe’nin genişletilme projeleri kapsamında yıkılması gündeme gelen revak ve kubbeleri dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal devreye girerek kurtarmıştı. Konunun geçtiğimiz senelerde tekrar gündeme gelmesi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Aralık 2009 ve Ocak 2010 tarihinde Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Saud Al Faysal ve Kral Abdulah bin Abdulaziz nezdinde girişimlerde bulunmuştu. Girişimler sonucunda, Kral Abdulah, revakların asıl şekilleri korunarak geriye çekileceği cevabını vermişti. 15 Kasım 2011 tarihinde Rabat’ta hükümet yetkilileri ile yapılan görüşmede ise Dışişleri Bakanı Prens Saud Al Faysal, genişleme projesi kapsamında Kâbe revaklarına hiçbir surette dokunulmayacağını belirtmişti. Gelinen süreçte; revakların yıkımına Türk hükümetinin tepkisi merak edilirken, en azından revakların ülkemize getirilmesi gerektiği belirtiliyor.
Yeni Akit