Batman merkez Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyünde yedikleri bir ot türünden olduğu tahmin edilen hayvan ölümleri köylüleri tedirgin ediyor. Şu ana kadar 20'nin üzerinde büyükbaş hayvanlarının telef olduğun belirten köylüler olayın araştırılmasını istedi.
Hayvanların şişmesine ve ölümüne neden olan bitkinin "güstil" olarak adlandırılan ot olduğunu tahmin ettiklerini belirten köylülerden Şemsettin Balin, bu ot çeşidinin köylerinde çok olduğunu Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından duruma bir çözüm bulunmasını istedi.
"Hayvanlarımızı korkarak bayıra salıyoruz"
Balin, "Hayvanlarımız, yedikleri bir çeşit ot nedeniyle şişiyorlar. Şimdiye kadar Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bir çare bulmamış. Bu ota bir çare bulunmasını istiyoruz. Sadece bir günde köyümüzde yaklaşık 150 bin lira değerinde büyükbaş hayvan öldü. Bu hayvan ölümlerine bir çözümün bulunmasını istiyoruz. Hayvanlarımızın daha fazla telef olmadan yetkililerin acil olarak köye uğramasını istiyoruz. Hayvanlarımızı korkarak bayıra salıyoruz. Hayvanların ölümünden köylüler birbirlerini suçlamaya başlamış. Köylülerle hiçbir alakası olmadığını biliyoruz. Bu işin çözümü Tarım İl Müdürlüğünde ve baytarlardadır." dedi.
"Yetkililerin gelip ani hayvan ölümlerine bir çözüm bulmalarını istiyoruz"
İki büyükbaş hayvanının telef olduğunu söyleyen köylülerden Hüseyin Sönmez, "Burası meramızdır. Nehrin yanındaki boş bir arazi hayvanları dinlendirme alanı olarak kullanılıyor. Bir ot çeşidi var, Kürtçede 'güstil' deniliyor. Hayvanlar o otu yediklerinde şişip ölüyorlar. Benim 2 hayvanım öldü. En az 15 bin lira zararım oldu. Yetkililerin gelip bu ota ve ani hayvan ölümlerine bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Yaklaşık 30 büyükbaş hayvan köyümüzde öldü." ifadelerini kullandı.
"Bu otu yedikten ve düştükten sonra artık hayvan kalkmıyor"
Büyükbaş hayvan güdücülerinden Şuayb Balin, "Birkaç senedir yabancı bir ot köyümüzde bulunuyor. Bu otu hayvanlarımız yiyip şiştiğinde bıçağımız hazır olmazsa telef oluyorlar. Erken fark edip hayvan telef olmadan hayvanı kesiyoruz. Sürekli hazır kıta bekliyor ve sürekli bıçağımız bizimledir. Bu otu yedikten ve düştükten sonra artık hayvan kalkmıyor." diye konuştu.
Normalde hayvanlarının bir kişi tarafından güdüldüğünü ancak son zamanlarda yaşanan hayvan ölümleri nedeniyle bu sayıyı 4'e çıkardıklarını söyleyen İshak Oğuz, hayvanlara her an bir şey olacak diye büyük tedirginlik yaşadıklarını anlattı. (Mehmet Sait Çelik - İLKHA)