TEKNOLOJİ SERVİSİ ÖZEL

Türkiye`de sanayinin merkez üssü konumunda olan Gebze`de; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kocaeli Valiliğinin himayelerinde Gebze Teknik Üniversitesi tarafından akademik hayatla reel sektörü bir araya getirmek, sanayicilerin kalifiye eleman ihtiyaçlarının karşılanmasına destek vermek, Ar-Ge çalışmalarını öne çıkarmak, sanayi-üniversite işbirliğini üst seviyeye taşıyarak, Türkiye`nin 2023 hedeflerinde Gebze bölgesinin önemini daha da etkili bir şekilde vurgulamak amacıyla “Sanayi ve Teknoloji Zirvesi” gerçekleştirildi.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün`ün ev sahipliğinde GTÜ Kampüsünde düzenlenen “Sanayi ve Teknoloji Zirvesi”ne Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ve ilgili bürokratlar, işadamları ve öğrenciler katıldı.

"Hi-Tech Prefabrik Yapı" içerisinde hayata geçirilen ve 100'e yakın firmanın katıldığı zirvede, dört gün boyunca "İK, Ar-Ge, Endüstri 4.0 ve Girişimcilik" konularında paneller düzenlendi.

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN İKİ TARAFA GETİRDİĞİ KATKILAR

Zirvede GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün`ün konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle oldu:

“Üniversite-Sanayi iş birliğinde, üniversitelerin beklentileri; araştırma bütçelerinin sanayi desteği sayesinde artması, öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunulması, ülke ekonomisine fayda sağlanmasıdır. Sanayinin beklentileri ise; pazara yönelik teknolojik bilgi ihtiyacının karşılanması, karşılaşılan problemlere kısa sürede çözüm bulunması, ürün kalitesinin iyileştirilmesi ve ekonomik büyüme sağlanması için çalışmalar yapılmasıdır.”

GEBZE TÜRKİYE EKONOMİSİNE %13 DEĞERİNDE KATKI SUNMAKTA

Görgün, “Dünyada güçlü ekonomilere baktığımızda karşımıza yaşam kalitesi yüksek, yatırımcı ve girişimciler için güvenli iklimlerin olduğu şehirler ile karşılaşırız. Dünyadaki şehirler potansiyel, performans ve güç olarak karşılaştırıldığında; 1.Ekonomik etkinlik, 2. Politik güç, 3. Bilgi ve etkisi, 4. Finansal güç, 5. Yaşam kalitesi, 6. Küresel çapta rekabet gücü olmak üzere  6 farklı temada ele alınmakta, ülke ve dünya ekonomisine katkısı ve büyüklükleri bu kriterler ile değerlendirilmektedir. New York, Moskova, Cenevre, Şangay, Pekin, Oslo, Osaka, Dublin, Helsinki, Sidney, Zürih, Toronto, Stokholm, Viyana, Seul gibi şehirler bu kriterler bazında değerlendirilerek ülkelerinin ve dünyanın ekonomik olarak en büyük şehirleri arasında yer almaktadır. Ancak, ekonomik çıktılar ve şehir sayıları oranlandığında bu şehirlerin çok azı ülke ekonomisine Gebze bölgesinin yaptığı gibi %13 değerinde katkı yapmaktadır. Bu veri bile Gebze`nin ülkemiz için hayati önemini vurgulamakta yeterlidir” dedi.

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 'GİRİŞİMCİ VE YENİLİKÇİ ÜNİVERSİTE ENDEKSİNDE' 3. SIRADA

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü zirvede yaptığı konuşmada,

"Geride kalan yıllar içinde, Gebze Teknik Üniversitesi; ülkemizin en dikkat çeken, en güzide eğitim kurumlarından biri olmayı başarmıştır. TÜBİTAK'ın belirlediği, 'Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde' 3. sırada yer alan üniversitemiz, aynı zamanda Araştırma Üniversitesi statüsündedir” dedi.

BİLGİYİ TEKNOLOJİYE DÖNÜŞTÜRMENİN GETİRİSİ ÇOK BÜYÜK

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık,

“Şu anda en değerli şey bilgi. Bilgiyi eğer teknolojiye dönüştürürseniz de bunun inanılmaz getirisi var. Bugün tek bir teknoloji firmasının dünyanın en büyük ekonomi konumunda olduğunu görebiliyoruz. İşte bu noktada Gebze Teknik Üniversitesi ülkemizin potansiyeli en yüksek üniversitelerinin başında geliyor. Neden derseniz, Gebze Teknik Üniversitesi`nin en bariz vasfı çok nitelikli bir akademisyen kadrosuna sahip olmasıdır. Biz bunu hakikaten her alanda görüyoruz. Faydasını da her noktada bizzat yaşayarak biliyoruz” dedi.

4 YIL ÖNCE KURULAN GTÜ, 1773`TE KURULAN İTÜ`NÜN ENSESİNDE

Başbakanı Binali Yıldırım da konuşmasında, Gebze Teknik Üniversitesi'nin İstanbul tarafında 5 OSB, Kocaeli tarafında ise 13 OSB ile toplamda 18 OSB'ye yarım saatten az bir sürede ulaşabildiğini kaydetti. Yıldırım, kendi zamanında ise üniversitelerin "burnundan kıl aldırmadığını", "Sanayicilerin ihtiyaçları varsa bize müracaat etsinler" dediğini belirterek,

"Sanayiciler de diyor ki, 'Bunlar başka bir dünyada yaşıyor. Bunlarınki güzel, sıcak odalar, fiyakalı ayakkabılar, güzel güzel konuşmalar. Bunun bize bir faydası yok. Gel şurada üreten tezgahı gör, üretimin zorluğunu gör, üretimin heyecanını yaşa. İkisi birbirinden bekliyor. Olmaz. Bu ezberi bozmuş Gebze Teknik Üniversitesi, ben büyüğüm, sen büyüksün meselesini bırakmış 'Gel kardeşim, Türkiye'nin geleceği araştırmada, geliştirmede, yenilikçi teknolojiler üretmede, başka yolu yok.' demiş. Bu potansiyelimizi, imkanımızı ortaya çıkarmış, bir adım atmış." diye konuştu. Yıldırım, 3 teknik üniversitenin 11'e çıktığını ifade ederek, 1773'te kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi'yle övünüldüğünü, 4 yıl geçmişi olan Gebze Teknik Üniversitesi'nin de hızla ilerleyerek asırlık üniversitelerin ensesinde olduğunu söyledi.

ENDÜSTRİ 4.0'I ISKALAYAMAYIZ

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Torkul, zirve kapsamında düzenlenen  panelde yaptığı konuşmada, Endüstri 4.0'ın bulut bilişim, büyük veri, nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi bileşenleri olduğuna değindi.

Torkul, "Türkiye'nin yol haritası olan sanayi 4.0 dönüşümünün sosyolojik ve psikolojik etkilerini çok fazla konuşmadık. Üniversitesiyle bilimsel kuruluşlarıyla sanayisiyle ilgili kamu kuruluşlarıyla bu konunun ciddi bir analizinin ve konuyla ilgili belki de birimlerin kurulması gerekiyor." diye konuştu.

Torkul, bulut bilişimin artık vazgeçemedikleri bir unsur olduğunu belirterek,

"Çevik şirketler, çevik işlemler dediğimiz kavramlar var. Bunlar fırsatların ve risklerin ortaya çıkmadan bunları öngörebilen, inovatif, yenilikçi çalışmalar işletmeler. Endüstri 3.0'ı 30 sene farkla takip ettik ama endüstri 4.0'ı veya sanayi 4.0'ı ıskalayamayız çünkü bu altyapılar şu anda hazır, kullanılıyor. Yaygınlaşmasını veya toplumun dönüştürülmesini de yapabildik mi? Burada soru işareti görüyoruz." ifadesini kullandı.