HÜDA PAR Birecik İlçe Başkanı Murat Çimender ve beraberindeki heyet fırtına ve dolunun zarar verdiği kırsal mahalleleri ziyaret ederek, zarar gören bahçeleri yerinde inceledi.
Heyet, Özveren, Keskince, Bağlarbaşı, Tüten, Kara Baba, Aşağı ve Yukarı Habib kırsal mahallelerini (köyleri) ziyaret ederek fıstık ve erik bahçelerinde oluşan zarar hakkında bilgi aldı.
Önümüzdeki yılda mahsul olmayacağını söyleyen çiftçiler, olayın doğal afet kapsamına alınarak mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda yetkililere çağrıda bulundu.
Zirai ilaç, gübre, mazot ve çalıştırdıkları işçilerin parasını dahi ödemediklerini söyleyen çiftçiler, olayın Karadeniz bölgesinde olduğu gibi, yaşanan bu mağduriyetin 'Doğal Afet' kapsamına alınarak, en azından borçlarının ödenmesi konusunda yetkililerden yardım talep etti.
"20 bin ağacın mahsulü yok oldu"
Geçimini, yetiştirdiği fıstık ağaçlarından sağladığını belirten Şevket Yılmaz, 20 bin ağaçlık bahçesinde bu yıl ve önümüzdeki yıl mahsul olmayacağını söyleyerek, yaşadığı mağduriyetin giderilmesi talebinde bulundu.
Erik ve fidan yetiştiriciliği yapan Cuma Bozkurt ise zirai ilaç, gübre, çift sürme ve daha nice masrafları yaptıklarını ancak fırtına ve dolunun 6-7 aylık masrafı 1-2 günde heba ettiğini söyledi.
Hiçbir yetkilinin gelip durumlarını sormadığını söyleyen Bozkurt, "Eriklerimiz fırtınadan dökülmüş olmasaydı 20-30 ton mahsul kaldırır, 2.5-3 liraya kadar satardık. Dolu vurdu ve hepsini heba etti. Yetkililerden, bizlere yardımcı olmalarını talep ediyoruz. Devletin hiçbir desteğini almıyorduk zaten. En azından şimdi desteklerini görmek istiyoruz." dedi.
Ziyaret ettikleri köylerde ciddi anlamda zararın olduğunu söyleyen HÜDA PAR Birecik İlçe Başkanı Murat Çimender, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde olduğu gibi Şanlıurfa'nın kırsal mahallelerinde de yaşanan bu olayın 'Doğal Afet' kapsamına alınması gerektiğini söyledi.
"Köylünün tek geçim kaynağı çiftçilik"
Birecik köylerinde halkın tamamına yakınının çiftçilik ile geçimini sağladığını belirten Çimender, "Çiftçilerimiz her yıl bor-harç edip fıstık yetiştiriyor. Bu yıl ve gelecek yılki mahsul, heba olmuş durumda. Bu konuda yetkilileri, vatandaşın mağduriyetlerini gidermeleri konusunda göreve davet ediyoruz." dedi.
Çiftçinin borcunu nasıl ödeyeceğini bilemediğini söyleyen Çimender, "Çiftçimiz, mahsulü kaldırıp borcunu ödemeyi, geri kalanıyla geçimini sağlamayı düşünürken doğal afet nedeniyle bahçesinde ürün kalmadı. Yerlerde bir yılın emeğini görüyorsunuz. Buradan İlçe Tarım Müdürlüğü başta olmak üzere, tüm yetkilileri, çiftçilerimizin mağduriyetlerini giderme noktasında ellerinden geleni yapmaya davet ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Afet Birecikte'ki tüm köyleri etkiledi"
Yaşanan olayın Birecik İlçesine bağlı tüm köyleri etkilediğine dikkat çeken Çimender, sözlerini şöyle sürdürdü.
"Yetkililere, Birecik köylerinin uğradığı mağduriyete kulak versinler diyoruz. Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde nasıl ki, afet olayları yaşandığında, 'Afet Bölgesi' olarak ilan ediliyorsa, aynı şekilde Birecik köylerinin de yaşadığı bu afetten dolayı 'Afet Bölgesi' olarak ilan edilmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz."
"Yapılan masraflar mahsul beklemeden yapılır."
Çiftçinin, mahsul olsun olmasın masraf yapmak zorunda olduğunu söyleyen Çimender, son olarak şunları söyledi.
"Çiftçimiz bir yıldır yaptığı masrafları, aynı şekilde yine, mahsul beklemeden yapmak zorundadır. Bakımını yapmadığı ağaçtan hiçbir şekilde mahsul alamaz. Bakım, masraf her yıl mahsul beklemeden yapılır. Dolayısıyla, en azında yapılan masraflar, borçlar, yaşanan mağduriyetler giderilsin. (Mustafa Gül- İLKHA)