ANKARA (AA) - AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CNN Türk'te gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Uyum çalışmalarıyla ilgili, yakın zamanda bir tasarının gelip gelmeyeceği ve kapsamının ne olacağına yönelik soruya Yazıcı, "Belki cumhurbaşkanı seçimi, aday belirlemeyle ilgili bir düzenleme gelebilir. Çünkü anayasa değişikliğiyle adaylık yöntemlerini zenginleştirdik. Yani 100 bin seçmen de aday bildirebiliyor. Bu alanları kapsayacak 20-25 maddelik bir şey gelebilir." yanıtını verdi.
Yazıcı, AK Parti Genel Merkezi'nde 19 Nisan Perşembe günü Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapacakları toplantıya hazırlandıklarını bildirerek, "Bugün Başbakanımız da katılacak, dolayısıyla öyle bir paket gelebilir. Ama diğer alanları ilgilendiren, yani cumhurbaşkanı hükümet sistemiyle bağlantılı yürütmenin yapılandırılması, kamu personel rejimi, yerel yönetimlere ilişkin düzenlemeler ve Meclis İçtüzüğü'yle alakalı çalışmalarımız için komisyonlara, 'Daha tempolu çalışsınlar' diye nisan sonu itibarıyla çalışmalarını bitirmelerini takvime bağlamıştık. Ama bitirme süreci mayıs sonunu bulabilir. Dolayısıyla onlar bu çalışmayı redakte edip metne dönüştürecekler, daha sonra partiye gelecek ve ardından kamuoyunda bunları tartışmaya açacağız." diye konuştu.
"İki yere aynı anda aday olmasının doğru olmayacağı yönünde"
Yazıcı, cumhurbaşkanı adayı olana milletvekili adayı olma imkanının tanınıp tanınmayacağına ilişkin soruya, "Ağırlıklı görüş, bir kişinin aynı gün yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimiyle, milletvekili seçiminde iki yere aynı anda aday olmasının doğru olmayacağı yönünde. Yani sistemin mantığına aykırı." cevabını verdi.
Yazıcı, 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adayı gösterilmesine ilişkin soruya da "Bugün tartışacağımız konulardan bir tanesi bu. Burada 3 seçenek öngörülmüş, bu çoğalabilir. Burada 100 bin seçmen aday nasıl bildirilecek? Seçim Kuruluna başvurarak yapabilirler, nihayetinde bunların seçimle olması şart çünkü 'seçmen' deniyor. O halde bir seçmen kimlikleri olacak, bu bir ön şart." ifadesini kullandı.
Bu kişilerin aday bildirimini noter vasıtasıyla yapabileceklerini, üçüncü seçeneğin de geçici bir komisyon olduğunu belirten Yazıcı, bunun "aday hazırlık komisyonu" gibi bir isminin olabileceğini ancak henüz isminin belirlenmediğini söyledi.
Yazıcı, bunun Yüksek Seçim Kurulunun denetimi ve kontrolü altında olduğunu vurgulayarak, "Cumhurbaşkanı aday olmak istiyor…Onun adaylığını realize etmek üzere formalitesi, şekli yasayla belirlenmiş bir komisyon oluşturulabilir, bu komisyon bu hazırlıkları yapsın. Dolayısıyla mevzuata aykırılık olmasın, bunlar da baksın denetlesin. Yarın bir gün tekrar 'adaylığın bildiriminde şekil, imza ve sayısal eksikliği gibi tartışmaları yaşamayalım' diye çok ciddi bir hassasiyet içerisinde çalışıyoruz." dedi.
"Takvime kadar bu düzenlemeyi yaparız"
Yürütme alanına ilişkin düzenlemelerle ilgili soru üzerine ise Yazıcı, şunları söyledi:
"Meclis tatile girmeden önce de bunları getirebiliriz, gündeme bağlı. Ama önümüzde bizi zorlayan, 'Bunu bir an önce yapın' demeyi haklı gösterecek bir zaman kısıtlaması yok. Çünkü Anayasanın 97. maddesindeki 'Bir yıl önce düzenleme şeklindeki kural' geçici maddeyle 3 Kasım 2019'da yapılacak cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği seçimlerinde uygulanmayacak. Dolayısıyla takvime kadar bu düzenlemeyi yaparız, zamanımız var."
MHP ile yerelde ittifak konusu ile Ankara, İstanbul ve İzmir'de "ortak aday" çıkarılma ihtimalinin hatırlatılması üzerine ise Yazıcı, şunları kaydetti:
"(Ortak aday) demeyeyim. Yerel seçime ilişkin bir ittifak düzenlemesi yok, bu seçimlerin doğası gereği bir ittifak düzenlemesi yapmak da mümkün değil. Ama Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi çok doğal bir ittifak, gönüllü bir ittifaktır. 'Yerel seçimlerde de gerçekleşir' diye düşünüyorum. Bu kendiliğinden olur, yani burada genel başkanların, parti yönetimlerinin tavrı, o ittifakın ruhunu ve yönünü belirler diye düşünüyorum. Ortak adaylık olacağını hiç sanmıyorum."