Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, kahvaltıda esnafla bir araya gelerek sorun ve taleplerini dinledi. Esnafın sorunlarını dinleyen Ustaoğlu, "Dere Üstü Islah Parojesi", "Sokak Sağlıklaştırması Projesi", içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları, Bitlis Kalesi çalışması başta olmak üzere yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vererek, kentti asıl kimliğine kavuşturmak için 2018 yılında Bitlis'i şantiyeye çevireceklerini belirtti.
Yapılacak çalışmalarda bazı mağduriyetlerinde olabileceğini belirten Ustaoğlu, "Yeniliklerde zaman zaman dirençle karşılaşabiliyorsunuz. Bir şeye dokunmaya kalktığınız zaman ister istemez mağduriyetlerde yaşanabiliyor. Bir şehre kimlik vermek, bir şehre vizyon kazandırmak, bir şehre geleceğine yönelik bir şeyler kazandırmak maalesef bazen bedel istiyor. Bu şehir çok kimlikli bir şehirdir. Çok tarihi bir şehirdir. Bu şehre yerel yönetimler olarak maalesef fazla dokunamamışız. Bu şehrin kimliğini, ruhunu kazanmasına çok fazla etki edememişiz. Ama ilk defa başlattığımız bu çalışmalarla, birkaç yıl içerisinde ben inanıyorum ki bu şehrin gerçek kimliği, gerçek ruhu ortaya çıkacaktır. Özellikle dışardan gelen tur firmalarını cezp edecektir." dedi.
"'Dere Üstü Islah Projesi', esnafı da yöneticileri de siyasetçileri de bunalıma soktu"
Yıllardır kangren haline gelen 'Dere Üstü Islah Projesi'nin esnafı, yöneticileri ve siyasetçileri bunalıma soktuğunu dile getiren Ustaoğlu, projede gelinen son nokta hakkında şu bilgileri paylaştı:
"En fazla kangren haline gelen dere üstündeki dükkânlarımızın mevzusudur. Yıllardır bu konu konuşula konuşula sizleri de idarecileri de ve siyasetçileri de strese sokan bir durumdur. Yıllar önce belki iyi niyetle yapılan bir proje, şu an şehrin kimliğinin tamamen önüne geçmiş, kangren haline gelmiş bir konudur. Birkaç aydır bu konu üzerinde Genel Başkan Yardımcısı Vedat Bey ile birlikte aşındırmadığımız, görüşmediğimiz kapı kalmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız buraya geldiğinde kendisine ifade edildi. Bir ay önce Cumhurbaşkanımız talimatı verdi. En büyük sıkıntımız olan bunu kimin yapacağı noktasında, bir çalışmamız vardı. Çevre Şehircilik Bakanlığı mı? Orman Su İşleri Bakanlığı mı? Yoksa AFAD mı yapacak? Belirsizlik vardı. Bir ay önce Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Orman Su İşleri Bakanlığının kamulaştırmayı yapacak' dedi. Nokta konularak adresi belli oldu, ödeneği ayrıldı. Bizden bu konu hakkında yaptığımız çalışmaların bilgileri istendi. Dosyayı da gönderdik. Somut olarak önümüzde şu an bir şey yok. Adres belli oldu. Onlarda şu an bürokratik işlemlerini biran önce tamamlayarak, önümüzdeki günlerde bununla ilgili sahada istimlak çalışmalarını başlatacaklar. Orman Su İşleri Bakanlığı hem istimlak işlerini yapacak hem de akabinde deremizi bir gerdanlık gibi süsleyecek çalışmaları yapacak."
"Yeni yapılan iş yerlerinin satışı TOKİ tarafından yapılacak"
Esnaf için yapıldığı belirtilen 720 dükkânlı yeni iş merkezinin satışının da TOKİ tarafından yapılacağını hatırlatan Ustaoğlu, bu güne kadar var olan belirsizliğinde bu şekil ortadan kalktığına dikkat çekti.
Ustaoğlu, "Dükkânlarla ilgili hususta sürekli kafa karıştıran bir konuydu. Satışını valilik mi yapacak? Özel İdare mi yapacak? TOKİ kendisi mi yapacak? Diye sürekli cevap bulamadığımız soru işaretleri vardı. TOKİ başkanımızda gelip baktı. Bizde giderek kendisiyle görüştük. Şu an gelinen nokta TOKİ buranın satışının kendisi yapacağını belirtti. Değerlerle ilgili şu an son çalışmalar yapılıyor. En kısa sürede bunu kamuoyuyla paylaşacak." diye konuştu.
"Bitlis esnafı olarak artık ödemelerimizi yapamayacak duruma geldik"
Kendileriyle görüşmelerinden dolayı teşekkür eden Bitlis esnafı ise siftah etmeden iş yerlerini kapattıklarını dile getirerek, ne yapılacaksa bir an önce yapılmasını istediler.
Toplantıda sorunlarını dile getiren Esnaf, "Bitlis; TOKİ, Çam Siteleri ve Çarşı merkezi olmak üzere üçe bölündü. Buraları yıktıktan sonra bizler yukarıya gidip ne yapacağız? Esnaf olarak sıkıntımız çok. Su, elektrik, SGK paraları yüzde 50 indirilsin. Bizim durumumuz ortadadır. Bitlis'te 4 adet banka var. Araştırılıp sorulsa çeki yazılmayan, takibe düşmeyen çok nadir insan vardır. Esnaf, olarak gerçekten sıkıntıdayız. Bir heyet kurun ve bütün Bitlis esnafını dolaşın. Hangi esnafa 'burayı satmak istiyor musun?' diye sorarsanız, yüzde 90'nı, 'benim dükkânımın değeri 400 bindir bana 200 bin verin, kurtulayım.' diyecektir. Artık esnaf borçlarını ödeyemiyor." diye sitem ederek, sorunlarının çözülmesini istediler. (Şükrü Tontaş-İLKHA)